Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European: „Vom discuta și despre situația avionului deturnat din Belarus. Ceva nemaiîntâlnit”

În cadrul ședinței urmează să se discute probleme importante cu care Europa se confruntă în acest moment

Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis a vorbit, astăzi, înaintea reuniunii Consiliului European, despre subiectele importante ce urmează să fie discutate în cadrul consiliului. Printre temele de discuție se numără și situația din orientul Mijlociu, însă și cea a avionului deturnat din Belarus. „Avem relația cu Rusia, avem, evident, relația cu Marea Britanie, după Brexit. Lucrurile se mișcă destul de greu în unele sectoare. Vrem să existe un tratament egal pentru toate statele UE, condiții egale pentru români și ceilalți europeni

Klaus Iohannis: „Avem și două teme majore, evoluția din Orientul Mijlociu. Lucrurile pare să se fi liniștit acolo”

Menționând că discuțiile pe tema deturnării avionului în Belarus vor fi unele complicate, președintele a dat asigurări că oficialii europeni vor face tot posibilul pentru a trata subiectul cu atenția meritată.

Directorul Ryanair susține că agenți KGB s-au aflat în avionul deturnat

Schimbările climatice, o problemă importantă: „am hotărât să fim ambițioși”

„Schimbările climatice, am avut o discuție lungă în decembrie, am hotărât să fim ambițioși”, a mai spus președintele, adăugând că pentru 2050 și-ar dori neutralitate climatică. Până acunci, însă trebuie trecut pragul anului 2030, cel care ar trebui să însemne o îmbunătățire a situației poluării, față de 1990.

Vorbim de o reducere de până la 55% până în 2030, o țintă realizabilă. Schimbările climatice nu cunosc granițe naționale, nu există nicio parte a globului care este ferită.

Klaus Iohannis

Mai mult, președintele aduce aminte că am avut secetă și valuri de căldură, cei bolnavi fiind cei care simt cel mai bine efectele schimbărilor climatice. „Am avut, acum câteva zile, inundații. Nici noi nu suntem feriți, vrem să fim parte a Europei care luptă pentru schimbările climatice, dar trebuie ca ea să fie una echitabilă. Împărțirea sarcinilor să fie echitabilă, să țină de dezvoltarea fiecărei țări, de economie, de cetățeni”, a mai spus Klaus Iohannis, adăugând că lupta trebuie să fie suportabilă și pentru economiile naționale și pentru fiecare cetățean, promițând, de asemenea, că are intenția de se implica în această luptă dusă contra schimbărilor climatice.

Articolul precedentPSD trece la catastif încă un motiv pentru a depune moțiune de cenzură
Articolul următorPiedone: „Le voi demonstra că unde există voință, există și schimbare reală”
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.