Alegeri Franta
Alegeri Franta. Sursa foto: hotnews.ro

Astăzi, 24 aprilie, Emmanuel Macron și Marine Le Pen se înfruntă în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru a ajunge la Elysee. Secțiile de votare din Franța s-au deschis la ora locală 08:00 și își așteaptă pe cei aproape 48,7 milioane de alegători la urne. Din cauza diferenței de fus orar, în unele zone din lume, votul a început mai devreme cu o zi.

Rezultatele parțiale sau finale vor fi publicate abia după închiderea urnelor, la ora locală 20:00, publicarea oricăror rezultate înainte este interzisă în Franța. La aceste alegeri, Guvernul a anunțat că nu este nevoie să se poartă mască sau să se păstreze distanțele necesare.

În cazul în care Macron nu va fi reales, noul președinte va avea timp până pe 13 mai să preia funcția, după care, în 12 și 19 iunie vor avea loc alegeri pentru Adunarea Națională.

În încercarea de a câștiga încrederea milioanelor de francezi, cei doi candidați și-au lansat atacuri aspre, Macron încercând să devină primul președinte care câștigă un al doilea mandat după două decenii în Franța.

O campanie electorală dură. Ce și-au spus cei doi candidați în ultimele zile

Acesta a precizat că Marine Le Pen și echipa ei vor crea o societate a urii și a fracturilor dacă va câștiga alegerile, sondajele de opinie conferindu-i lui Macron un avantaj în turul doi.

Cu toate acestea, partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen nu a fost niciodată atât de aproape de a ajunge la putere, motiv pentru care miza este una uriașă.

Narațiunea electorală a candidatei Marine Le Pen s-a centrat pe creștera costului vieții a francezilor, de la facturile la energie și până la prețurile la alimente. Aceasta a promis că dacă va fi aleasă, va face un guvern de unitate națională și va lucra pentru combaterea costului ridicat al vieții. Mai mult, Le Pen a anunțat că va face un referendum privind imigrația și interzicerea mai multor obiceiuri musulmane.

Totodată, Macron a susținut că ideea lui Le Pen privind o „Europă a națiunilor” nu ar reprezenta altceva decât sfârșitul lent al Uniunii Europene. Mai mult, acesta a amintit de defectele democratice ce au avut loc în ultimii ani, amintit de Brexit și alegerea lui Trump președinte.

„Sunt milioane de oameni care, cu câteva ore înainte de Brexit, au decis ce rost avea să meargă la vot. Milioane au făcut la fel în 2016 cu Trump. A doua zi s-au trezit mahmuri”, a spus Macron, potrivit Digi24.

În replică, Le Pen a spus că Franța a suferit cinci ani, fiind obligată să trăiască în haos sub tutela lui Macron. Aceasta a dat asigurări că doar prin venirea sa la putere, Franța va redescoperi pacea și respectul cel mult așteptat de francezi.

Citește și: Luptă strânsă pentru președinția Franței. Emmanuel Macron o va înfrunta pe Marine le Penn

Articolul precedentPiedone: „Familia e scutul, pâinea și sceptrul”
Articolul următorBoris Elţîn: ascensiunea și declinul primului preşedinte rus ales în mod democratic
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.