Sursa foto: Wikipedia/Boris Elțîn
Sursa foto: Wikipedia/Boris Elțîn

Ieri, 23 aprilie, s-au împlinit 13 ani de la moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte de la Kremlin ales în mod democratic.

Elţîn a rămas în istorie drept persoana care a luptat împotriva doctrinei comuniste, îndepărtându-i pe comuniști de la putere.

Boris Elţîn a deschis calea reformelor în Rusia

Înainte de a deveni președinte, Elţîn a fost directorul unei întreprinderi de construcţii din Urali.

Acesta s-a remarcat, pentru prima dată în anul 1991, când i-a sfidat pe autorii loviturii de stat împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov.

Mai târziu, a fost implicat în acţiunile care au dus la destrămarea Uniunii Sovietice. Prin urmare, acesta devine primul preşedinte ales democratic al Rusiei, preluând puterea de la Gorbaciov.

Declinul său a fost influențat de apariţia marilor oligarhi

Elţîn şi-a pierdut repede popularitatea după ce a introdus un program radical de reforme economice. Aceste reforme au scăzut dramatic nivelul de trai al populaţiei şi au încurajat, spun criticii, apariţia marilor oligarhi, în urma privatizării dubioase a coloşilor industriali de stat, precizează publicația Descoperă.ro.

Menită să asigure o tranziţie rapidă de la economia planificată, socialistă, la cea capitalistă, “terapia de şoc” introdusă de Elţîn a aruncat Rusia într-o criză financiară acută.

Un alt motiv care a dus la scăderea popularității președintelui rus a fost declanşarea primului război din Cecenia.

Războiul a acoperit perioada dintre 1994 şi 1996 şi a fost soldat cu zeci de mii de morţi.

Faptul că armata rusă a fost umilită a constituit un alt factor care a dus la declinul lui Elţîn.

A fost reales în iulie 1996 în funcţia de preşedinte al Rusiei, fiind supus, la scurt timp, unei intervenţii chirurghicale de by-pass coronarian cvintuplu

Boris Elţin a murit la vârsta de 76 de ani, în data de 23 aprilie 2007.

Decesul a fost urmarea unui stop cardiac provocat de boala cardiovasculară progresivă și apoi de insuficiența mai multor organe.

Elțîn a fost spitalizat cu 12 zile înainte de moartea sa.

Articolul precedentA început cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța
Articolul următorSchimbările climatice facilitează acomodarea speciilor noi/invazive de insecte, plante și microorganisme
Jurnalist full-time / Pesimist part-time