Ieri, 23 aprilie, s-au împlinit 13 ani de la moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte de la Kremlin ales în mod democratic.
Elţîn a rămas în istorie drept persoana care a luptat împotriva doctrinei comuniste, îndepărtându-i pe comuniști de la putere.
Boris Elţîn a deschis calea reformelor în Rusia
Înainte de a deveni președinte, Elţîn a fost directorul unei întreprinderi de construcţii din Urali.
Acesta s-a remarcat, pentru prima dată în anul 1991, când i-a sfidat pe autorii loviturii de stat împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov.
Mai târziu, a fost implicat în acţiunile care au dus la destrămarea Uniunii Sovietice. Prin urmare, acesta devine primul preşedinte ales democratic al Rusiei, preluând puterea de la Gorbaciov.
Declinul său a fost influențat de apariţia marilor oligarhi
Elţîn şi-a pierdut repede popularitatea după ce a introdus un program radical de reforme economice. Aceste reforme au scăzut dramatic nivelul de trai al populaţiei şi au încurajat, spun criticii, apariţia marilor oligarhi, în urma privatizării dubioase a coloşilor industriali de stat, precizează publicația Descoperă.ro.
Menită să asigure o tranziţie rapidă de la economia planificată, socialistă, la cea capitalistă, “terapia de şoc” introdusă de Elţîn a aruncat Rusia într-o criză financiară acută.
Un alt motiv care a dus la scăderea popularității președintelui rus a fost declanşarea primului război din Cecenia.
Războiul a acoperit perioada dintre 1994 şi 1996 şi a fost soldat cu zeci de mii de morţi.
Faptul că armata rusă a fost umilită a constituit un alt factor care a dus la declinul lui Elţîn.
A fost reales în iulie 1996 în funcţia de preşedinte al Rusiei, fiind supus, la scurt timp, unei intervenţii chirurghicale de by-pass coronarian cvintuplu
Boris Elţin a murit la vârsta de 76 de ani, în data de 23 aprilie 2007.
Decesul a fost urmarea unui stop cardiac provocat de boala cardiovasculară progresivă și apoi de insuficiența mai multor organe.
Elțîn a fost spitalizat cu 12 zile înainte de moartea sa.