Sursa foto: Facebook/ Traian Băsescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat, miercuri, că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu Securitatea, decizia fiind definitivă. Băsescu nu a vrut să comenteze decizia, dar a precizat că va merge la CEDO.

În septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

În urmă cu doi ani, dosarul a ajuns la Instanța supremă-Secția de contencios administrativ, iar magistrații de la Curtea de Apel București au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie.

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi, pronunțată miercuri, 23 martie.

Băsescu: „Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public”

Imediat după sentința ÎCCJ, fostul președinte a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, prin care preciza că a luat act de decizie și va face toate demersurile legale la CEDO.

Potrivit CNSAS, Băsescu și-a turnat colegii și a păstrat legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până la căderea regimului comunist. În dosar au fost depuse documente de la SRI şi MApN.

Fostul președinte a fost desemnat de fosta Securitate cu gradul de locotenent-colonel, având pseudonimul de Petrov. Mai mult, Băsescu a furnizat informații prin care denunța activitățile împotriva regimului comunist, precum și intenția mai multor persoane de a părăsi țara și relații cu cetățeni din afara granițelor.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.

Traian Băsescu a negat, în timpul procesului de la Curtea de Apel București, că ar fi fost colaborator al fostei Securități.

Reamintim că prin decizia de ieri, Băsescu își pierde toate beneficiile de fost președinte: dreptul pentru tot restul vieții la locuință de protocol, consilier și secretar, venit lunar de 75% din indemnizația acordată președintelului României în exercețiu, pază și protecție permanentă de la SPP și autoturism permament de la SPP, conform Legii nr. 406/2001.

Băsescu este convins că „Putin nu mai e în totalitatea facultăților de exercițiu a funcției de președinte”

Articolul precedentSprijin financiar pentru românii care găzduiesc refugiaţi ucraineni
Articolul următorIohannis participă la summitul extraordinar al NATO
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.