Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Talibanii au ordonat închiderea școlilor pentru fete, deși unitățile de învățământ au fost redeschise azi, pentru câteva ore.

Da, este adevărat”, a declarat pentru AFP, fără niciun alt comentariu, Inamullah Samangani, purtător de cuvânt al talibanilor. Acesta a confirmat informaţiile conform cărora fetelor li s-a cerut să se întoarcă acasă.

Elevele au părăsit sălile de clasă în lacrimi: Conform Ministerul Educaţiei din Afganistan, cursurile urmau să înceapă în data de miercuri, 13 martie

O echipă a AFP-TV filma, miercuri dimineaţă, un curs într-o clasă din Liceul Zarghona pentru fete, în capitala Kabul. În acel moment, un profesor a intrat în sală, cerându-le elevelor să plece acasă.

Fetele, care se bucurau de revenirea la şcoală pentru prima dată de la preluarea puterii de către fundamentaliştii islamişti, şi-au închis cărţile.

Elevele şi-au strâns lucrurile şi au părăsit clasa în lacrimi, relatează AFP, potrivit Agerpres, citat de Digi 24.

Comunitatea internaţională au făcut din dreptul la educaţie pentru toţi o condiţie esenţială în negocierile privind ajutorul şi recunoaşterea regimului talibanilor, mai arată sursa citată.

Clădirile școlare sunt separate în Afganistan, iar portul hijabului este obligatoriu. Mai mult, în ceea ce privește predarea, talibanii acceptă doar profesori de sex feminin

Anunțul conform căruia școlile din Afganistan urmau să fie deschise azi a fost făcut marți, 22 martie. Cu toate acestea, revenirea la cursuri a fetelor de peste 12 ani trebuia să se facă în anumite condiţii. Două dintre condiții erau portul hijabului și profesori de sex feminin.

Deși au existat o serie de presiuni naţionale şi internaţionale, școlile rămân închise. Decizia vine în contextul în care talibanii au promis că fetele din Afganistan pot reveni la cursuri, odată cu începerea noului an şcolar.

Articolul precedentEXCLUSIV. Colegiul Medicilor recunoaște parțial: Medicul legist Tudor Mariea NU are drept de liberă practică. Solicităm(din NOU) să răspundă de când și din ce motiv
Articolul următorSprijin financiar pentru românii care găzduiesc refugiaţi ucraineni
Jurnalist full-time / Pesimist part-time