Credit foto: Sara Rahmani, Instgram
redit foto: Sara Rahmani, Instgram

Zece zile: atât a durat până când portretul unei fete din Afganistan a fost complet modificat.

Povestea imaginii care face istorie în mediul online a început cu câteva zile înainte ca talibanii să preia Kabul. Este momentul în care Sara Rahmani a început o schiță care reprezenta chipul unei fete din Afganistan.

Tocmai începusem această pictură cu o fată frumoasă, ca de obicei, pentru că îmi place să arăt laturile frumoase ale oamenilor mei, cultura mea și copiii noștri frumoși de acolo. Am început să pictez și am colorat ochii. După câteva zile … au preluat Kabul și am simțit o durere atât de mare în suflet”, a povestit tânăra.

De asemenea, Sara Rahmani a adăugat că suferă pentru cunoscuții ei din țară, mai ales pentru fete, care sunt într-o situație complicată și nu se știu ce se va întâmpla cu viitorul lor, arată CNN.

În zece zile a fost creată imaginea care scindează o țară: cuvântul ”pace” și gardul de sârmă ghimpată

Artista a pictat în stânga tabloului culorile steagului național și două femei în rochii tradiționale. Femeile poartă bijuterii, iar una dansează un dans tradițional pe care afganii îl obișnuiesc la evenimente speciale, așa cum sunt nunțile. Celalaltă femeie scrie, în colțul tabloului, cuvântul ”pace”.

Partea dreaptă a tabloului arată momentul în care mai mulți afgani cad dintr-un avion militar, și mamele care încearcă să-și arunce copiii în brațele soldaților americani, peste gardul de sârmă ghimpată, în încercarea de a le salva viața.

Sursa foto: Instagram

”Vreau ca lumea să știe că sunt oameni nevinovați care sunt uciși”

La momentul actual, artista afgană locuiește în California. Cu toate acestea, afirmă despre stat că nu reprezintă țara ei, atât limba, cât și cultura fiind total diferite. În ciuda liniștii sufletești și în ciuda condiției financiare stabile, fata a explicat cât de mult îi lipsește patria și faptul că niciun loc nu poate egala cu senzația de ”acasă” .

Vreau ca lumea să știe că sunt oameni nevinovați care sunt uciși. Sunt oameni care pierd mame, pierd copii … când se va termina asta? Toate aceste zece zile, le-am și pierdut numărul… ne concentrăm doar pentru a ne scoate familiile din Afganistan. E oribil acolo”, a povestit tânăra.

Imaginea fetei Afganistan, cu chipul împărțit între zâmbet și lacrimi, a ajuns virală în spațiile media. Rahmani și familia ei au ajuns în America acum patru ani, cu vize speciale pentru imigranți (SIV). Tatăl ei lucrează pentru o companie americană.

La momentul de față, Rahmani urmează o școală de inginerie civilă din SUA și afirmă despre arta sa că este un pur hobby.

Hobby sau nu, realitatea din tabloul ei devine cu atât mai crudă cu cât, în țara pe care o numește ”acasă”, zâmbetul femeilor e doar tristă amintire.

Articolul precedentȘedință de Guvern cu scandal, după ce pe ordinea de zi a fost introdus proiectul Anghel Saligny
Articolul următorTurcan primește replica de la Romașcanu: „În globul de cristal ne uităm, lampa se freacă”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.