Sursă foto: Facebook

Fostul președinte Traian Băsescu a analizat ultimele acțiuni ale lui Vladimir Putin în contextul atacului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, în condițiile în care cel care a condus România timp de aproape 10 ani spune că îl cunoaște bine pe fostul său omolog.

Băsescu a catalogat ucrainienii drept eroi și a subliniat că modul în care au rezistat în aceste zile „e o demonstrație pe care ucrainenii o fac pentru toată lumea”, arătând că, în acest moment, Vladimir Putin a fost îngenunchiat de acest popor.

Evident, a arătat Băsescu, „a crezut că va ocupa în 48 de ore Ucraina”, însă în schimb „a înregistrat un mare eșec”. Iar pentru modul în care acționează în continuare Putin, acesta a fost calificat de Băsescu ca fiind un om irațional, laș și ticălos. Pe scurt, un om care „nu mai e în totalitatea facultăților de exercițiu a funcției de președinte

În lașitatea și ticăloșia acestui om, care și-a pierdut raționalitatea, s-a îmbătat de putere, a pus pe masa negocierilor și arma nucleară. Acest om a devenit un pericol pentru lume. (…)

Nu a existat încă niciun președinte, în afară de Kim Jong-un, care să amenințe cu arma nucleară. Și una e să o facă Kim Jong-un, care are un arsenal nuclear mic, și alta e să o facă președintele – terorist al Federației Ruse. E o amenințare care arată și disperarea și faptul că Putin nu mai e în totalitatea facultăților de exercițiu a funcției de președinte.

Poporul rus nu poate să-l înlăture, încă mare parte din ruși sunt sub narcoza propagandei uriașe pe care o face Putin și aparatul lui de intoxicare. Nu cred că generalii vor apăsa butonul nuclear. Trebuie să fie doi care apasă butonul. Un general și șeful statului. Nu cred că vreun general rus ar lansa un atac nuclear, făcându-se părtaș la crime împotriva umanității.

Putin a devenit un pericol global, amenință pacea lumii și amenință cu un genocid, cu utilizarea armelor nucleare. Eu vă rog să mă credeți că am constatat la el o schimbare formidabilă. Am avut numeroase discuții cu el în timpul mandatelor mele. Părea rațional, chiar dacă întoctrinat, dar în momentul de față acest om nu mai este rațional. Iar proba e că a declanșat acest atac generalizat împotriva Ucrainei. Poți să învingi o armată, dar nu poți să învingi un popor”, a declarat Băsescu, la România TV.

În urmă cu câteva zile, Băsescu afirma că „Rusia un stat terorist”, iar Vladimir Putin era catalogat ca „Bătăuşul de la Kremlin”, a cărui unică dorință este refacerea defunctului URSS, cu prețul îngenunchierii unor „popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene”.

Articolul precedentUrsula von der Leyen: Vrem Ucraina în Uniunea Europeană
Articolul următorMarcel Ciolacu cere adoptarea mai multor sancțiuni împotriva Rusiei