Sursa foto: Facebook/ Administrația Prezidențială

 Președintele României Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea Summitului NATO de la Bruxelles, că liderii statelor membre vor discuta despre conflictul din Ucraina și criza umanitară.

De asemenea, șeful statului a menționat că în cadrul acestui summit va vorbi despre poziția României în consolidarea flancului estic al NATO.

„Avem o veste foarte bună, conform declarației secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune cadru. Urmează negocieri pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă”, a spus Iohannis, potrivit Digi24.

Iohannis: „Trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea”

De asemenea, Iohannis a mai precizat că va discuta despre importanța sprijinului pentru cei ce fug din calea războiului, dar și a hub-ului de la Suceava pe care l-a înființat. Mai mult, șeful statului va prezenta îngrijorările legate de securitatea energetică a Moldovei față de gazul rusesc.

„Voi inisista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea. Agresorul e Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă pe flancul estic. Este nevoie de consolidarea și echilibrarea flancului estic”, a mai declarat președintele României.

Totodată, Iohannis a afirmat că „securitatea începe de acasă”, motiv pentru care la ultima ședință a CSAT s-a decis creșterea alocării pentru apărare a 2,5% din PIB.

„Deja la ministerul Apărării se lucrează la un plan îmbunătățit. Ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă”, a spus liderul de la Cotroceni.

În încheierea mesajului său, președintele României Klaus Iohannis a spus clar că niciun român nu trebuie să se teamă de agresiunea rusească deoarece țara noastră face parte din „cea mai mare alianță de apărare care a existat vreodată.”

Reamintim că președintele american Joe Biden a ajuns la Bruxelles pentru a participa la reuniunile de urgență cu liderii Consiliului European al UE, NATO și G7 privind războiul din Ucraina.

Citește și articolul: Klaus Iohannis: România va organiza la Bucureşti,  împreună cu Polonia, un summit al Formatului B9

Articolul precedentBiblioteca Judeţeană din Galați organizează lecții de limba română pentru refugiații ucraineni
Articolul următorMedicii de familie critică decizia care îi forțează să împartă pastile cu iod: ”Ne dă peste cap activitatea”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.