Foto: Facebook - Biblioteca Judeţeană ”V.A. Urechia”
Foto: Facebook - Biblioteca Judeţeană ”V.A. Urechia”

Biblioteca Judeţeană ”V.A. Urechia” din Galați, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Galaţi, a venit în sprijinul refugiaţilor ucraineni prin mai multe proiecte destinate aprofundării limbii române.

Unul dintre proiecte este ”Ora de limbă română pentru ucraineni”.

Este realizat în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Profesioniste, sub îndrumarea dnei prof. Emilia Pleşa.

Biblioteca Judeţeană ”V.A. Urechia” va organiza orele de limbă română în fiecare luni şi miercuri, de la ora 13.00

În parteneriat cu Fundaţia „Inimă de Copil”, a fost lansat  proiectul „Ucraina uneşte inimi”, prin intermediul căruia a fost demarată o colectă de cărţi şi instrumente de colorat, mandale, blocuri de desen.

Colecta se realizează la sediul Bibliotecii, pe strada Mihai Bravu nr. 16; la filiale: Filiala nr. 1 „Costache Negri” din Tiglina 1 (lângă Orăşelul Copiilor – în incinta Clubului Liberty), Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în Micro 40 (în incinta Liceului Metalurgic), dar şi la Centrul de Zi al Fundaţiei „Inimă de Copil”.

Pentru un plus de confort şi linişte, pe lângă aceste proiecte, Biblioteca (sediul central şi filiale) pune gratuit la dispoziţia acestor persoane, aflate într-un moment trist şi nefericit din viaţa lor, spaţii în care pot face diferite activităţi educative, calculatoare pe care le pot folosi pentru şcoala online şi nu numai, xerox şi imprimare gratuită, vizionare de filme şi desene animate 3D, dar şi consultarea, la Sala de Lectură, a unor dicţionare şi cărţi scrise în limba ucraineană, din colecţiile Bibliotecii”, transmit reprezentanţii Bibliotecii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, felicită bibliotecarii gălăţeni pentru iniţiativă

Acesta a precizat că, începând din această săptămână, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Profesioniste, găzduieşte cursuri de limba română pentru copiii ucraineni şi părinţii acestora.

Conform Monitorul de Galați, prima lecţie a avut loc chiar astăzi, la aceasta participând peste 20 de copii şi părinţi.

Tot de astăzi, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” şi Fundaţia „Inimă de Copil” au demarat o colectă de cărţi de colorat, carioci, creioane, blocuri de desen şi mandale de colorat pentru micuţii refugiaţi, care vor primi şi planşe didactice cu expresii uzuale şi cuvinte în limbile română şi ucraineană.

Totodată, instituţia este pregătită să ofere şi alte tipuri de servicii pentru refugiaţi, de la accesarea gratuită a internetului, imprimarea, scanarea şi copierea de documente, vizionarea de filme şi studierea dicţionarelor ucraineano-române sau a unor cărţi scrise în limba ucraineană pe care biblioteca le deţine în colecţiile sale.

Felicit bibliotecarii gălăţeni, ce îi aşteaptă cu inima deschisă şi dornici să-i ajute pe toţi refugiaţii ucraineni nevoiţi să fugă din calea acestui război nedrept”, a spus Costel Fotea.

Articolul precedentAvocata lui Traian Băsescu: ”Nu își va pierde mandatul de europarlamentar”
Articolul următorIohannis, înaintea Summitului NATO: „„Agresorul e Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă pe flancul estic”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time