NATO va spori prezența militară în Europa de Est, după ce Rusia a atacat Ucraina

Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că NATO va spori în următoarea perioadă prezența militară pe Flancul Estic din Europa. Declarația secretarului general al NATO a fost făcută după ce Vladimir Putin a anunțat joi dimineață că a trimis trupe speciale în Ucraina, iar mai multe orașe, inclusiv capitala Kiev, au fost bombardate.

Jens Stoltenberg a mai declarat că „pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată”, iar „Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria”.

Rusia riscă sancțiuni severe

Secretarul general al NATO a făcut aceste declarații pentru a evidenția mobilizarea Alianței în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Jens Stoltenberg a mai subliniat că acțiunea Rusiei reprezintă o invazie sângeroasă planificată de mult timp în ciuda dezmințirilor. Potrivit secretarului general al NATO, Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru viețile pierdute. NATO condamnă atacurile asupra Ucrainei.

„Sarcina NATO este de a-și apăra aliații. Un atac asupra unuia dintre noi va fi considerat un atac asupra alianței. Am convocat un summit virtual al liderilor NATO mâine. Acesta e noul normal pentru securitatea noastră: pacea nu poate fi luată drept garantată. O competiție strategică e în creștere. Rusia riscă sancțiuni severe. Vom apăra aliații noștri. Un atac asupra unui aliat de-al nostru va declanșa un răspuns din partea întregii alianțe. În următoarele zile și săptămâni ne vom spori prezența militară pe Flancul Estic”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă.

Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, în care a declarat că „toate analizele arată că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după ședința CSAT, că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina și că niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale.
Klaus Iohannis a subliniat că România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei și a subliniat că singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică.

Președintele le-a transmis românilor că România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile și niciodată în istorie, țara nu a fost mai bine protejată în fața oricărei potențiale agresiuni.

Iohannis: „E o situație de criză majoră”

Articolul precedentTAROM a suspendat zborurile către și dinspre Chișinău
Articolul următorPatriarhul Daniel, apel la încetarea războiului în Ucraina