Imagini surprinse în urma atacurilor din Ucraina-Foto The Guardian

„Nu credem că un război se anunță”, spuneau câțiva români din Ucraina, intervievați de „Ziarul de Investigații”, în urmă cu aproape o lună. La acest moment, e război în toată regula. Rusia a atacat Ucraina, iar oamenii sunt speriați. La ora publicării acestui articol, autoritățile anunță „sute de morți” din Armata Ucrainei.

Populația este panicată. Oamenii se grăbesc să părăsească țara, însă, nu toți o pot face. Ieșirea este posibilă pentru femei și copii. În cazul bărbaților, este posibilă doar dacă au rezidență în altă țară. Cei mai mulți dintre ei se „refugiază” în Republica Moldova. În prima zi de război, 4000 de ucrainieni au ajuns în Moldova, potrivit președintei Maia Sandu.

Românii se mobilizează pentru a-i ajuta pe conaționalii din Ucraina. Cazare în timpul războiului

Românii stabiliți în Ucraina sunt îngroziți, iar unele familii cer protecție pentru copiii lor.

Nu putem pleca chiar toți. Unde să ne ducem cu copiii după noi? Ne-am dat seama că va începe războiul. În urmă cu câteva zile nu s-au putut face plăți cu cardul. Murmurat, ni s-a spus că băncile fac niște actualizări, își iau marjă de protecție, pentru a nu fi blocate tranzacțiile. Se așteptau și aceste atacuri din partea Rusiei, țară care poate controla tot Pământul. Ne rugăm să scăpăm, a explicat unul dintre interlocutorii noștri, stabilit în Ucraina.

Spitalele se pregătesc pentru răniți. Corespondență din Ucraina

Mai multe firme din România care administrează pensiuni au anunțat că oferă cazare gratuită pentru familiile cu copii din Ucraina, pe toată perioada de război. Anunțurile au fost făcute pe grupul de Facebook unde comunitatea de români și de moldoveni din Ucraina comunică.

Jurnaliștii ucrainieni oferă ultimele detalii. Orașul Odessa a început să fie bombardat. S-au înregistrat explozii în în Konotop, lângă Harkiv, Herson, Gostomel. Kievul a declarat stare de asediu între orele 22:00 și 07:00.Spitalele din Transcarpatia suspendă internările, pentru a-i putea primi răniții, a transmis ziarista Marianna Prysiazhniuk.

Care e „scopul” războiului Rusia-Ucraina. Declarația lui Putin. Amenințări, teroare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a explicat tranșant care este scopul „războiului” Rusia-Ucraina.

„Scopul său este de a proteja oamenii care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani. Și pentru aceasta ne vom strădui pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și pentru aducerea în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse. În același timp, planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene. Nu vom impune nimănui nimic cu forța” (…), este partea „dulce” din discursul lui Putin, redată integral de The Guardian.

Așa cum s-a remarcat deja, Putin nu a ezitat să transmită atenționări clare statelor care „intervin” în acest război. Președintele Rusiei nu s-a ferit să le spună că vor avea parte de „experiențe” greu de imaginat, dacă Rusia va fi oprită din atacuri.

Acum câteva cuvinte importante, foarte importante pentru cei care ar putea fi tentați să intervină în evenimentele în desfășurare. Cine încearcă să ne împiedice, și cu atât mai mult să creeze amenințări pentru țara noastră, pentru poporul nostru, să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și vă va duce la consecințe pe care nu le-ați experimentat niciodată în istoria voastră. Suntem pregătiți pentru orice dezvoltare a evenimentelor. Au fost luate toate deciziile necesare în acest sens. Sper că voi fi auzit, s-a exprimat Putin, potrivit sursei citate.

Citește și: „Momentan e pace! Am dat comandă de păr din Ucraina/ E adevărat că ne ia în Armată? în Germania au venit plicuri!”. Reacții exclusive ale românilor din Ucraina despre „război”

Video Exclusiv – Interviu cu Excelența Sa, Ambasadorul Federației Ruse la București, Domnul Valery Kuzmin

Articolul precedentKremlin: Operațiunea militară va continua până la demilitarizarea Ucrainei și eliminarea „naziștilor”
Articolul următorLiderii coaliţiei de guvernare: Condamnăm ferm invadarea teritoriului Ucrainei
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”