Prețul aurului a atins azi, 24 februarie, o valoare record. Astfel, BNR a cotat gramul de aur la 280,2920 lei.
Prețul aurului a crescut azi la 280,2920 lei pentru un gram, faţă de 265,4617 pentru un gram, cotația din şedinţa precedentă. Precedentul record a fost atins pe data de 7 august 2020, și anume 271,0003 lei pentru un gram.
Preţul aurului a crescut cu 4,08% de la izbucnirea războiului din Ucraina, până în prezent.
„Preţul unciei de aur este de 336,70 lei”, a declarat Daniel Vasiliev, economistul şef al Tavex Grup. Acesta crede că preţul aurului va continua să crească.
De la sfârșitul lunii ianuarie 2022 s-a înregistrat o creștere aproape continuă a prețului aurului. Astfel, în data de 17 februarie, cotația a ajuns la 1.894,55 dolari pe uncia troy, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat de la începutul lunii iunie 2021. După declanşarea războiului între Rusia și Ucraina, preţul unciei de aur a crescut cu 3,72%.
Principalele cauze ale creșterii prețului aurului sunt inflația foarte ridicată precum și îngrijorările legate de o escaladare a conflictului din Ucraina.
„În cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat”, a declarat săptămâna trecută Daniel Vasilev, economist şef al Tavex Group.
Preţul aluminiului a atins un nou maxim istoric
Preţul aurului a atins joi dimineaţa cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce Rusia a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, intensificând criza din Europa de Est, ceea ce permite aurului să joace rolul său tradiţional de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice, transmite Bloomberg.
„Acum pe pieţe are loc o fugă spre siguranţă iar singurul refugiu adevărat pare a fi aurul în timp ce pieţele crypto se prăbuşesc”, spune John Feeney, manager la dealerul australian de aur Guardian Gold Australia.
Joi dimineaţa, preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, până la 1.949,03 dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2021.
În paralel, au existat creşteri semnificative în rândul metalelor industriale. Cotaţia la nichel a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce preţul aluminiului a atins un nou maxim istoric. Există îngrijorarea că o agravare a crizei va perturba livrările de metale într-un moment în care stocurile globale sunt la un nivel redus. Exporturile Rusiei sunt echivalente cu 5,3% din producţia mondială de nichel şi aproximativ 4,2% în rândul aluminiului.