Patriarhul Daniel a transmis, joi, un mesaj de solidaritate pentru ucraineni. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat speranța că NATO va găsi un dialog pacificator. BOR a anunțat disponibilitatea de a-i ajuta pe ucraineni.
”Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte instituții importante din România și Uniunea Europeană, a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent. Ne exprimăm pe această cale speranța că forțele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei și al întregii Europe. Totodată, ne exprimăm deplina solidaritate cu creștinii români ortodocși care trăiesc în Ucraina, precum și disponibilitatea de a-i ajuta după propriile noastre puteri. Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască ocrotire poporului ucrainean și înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici responsabili”, a transmis Patriarhul Daniel.
Apelul patriarhului BOR vine după ce în primele ore ale dimineți de joi, Vladimir Putin a ordonat invazia militară a întregului teritoriu al Ucrainei. Într-o scurtă declarație, liderul de la Kremlin a invocat un genocid din partea Kievului în regiunile separatiste din estul țării. Vladimir Putin a vorbit despre „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei, cerând , în același timp, și armatei ucrainene „să depună armele”.
Papa Francisc, apel la pace
Papa Francisc a făcut de asemenea apel la pace în Ucraina. Declaraţia sa de miercuri este cea mai dură luare de poziţie de la începutul crizei, la două zile după recunoaşterea de către Moscova a independenţei unor teritorii separatiste proruse din estul Ucrainei.
Papa Francisc a decretat data de 2 martie, Miercurea Cenuşii, care marchează începutul Postului Mare la catolici, „zi de post şi de rugăciune pentru pace” în Ucraina.
„Fie ca regina păcii să salveze lumea de nebunia războiului”, a mai spus el.
Suveranul Pontif a lansat de asemenea un apel „la toţi cei care au o responsabilitate politică să îşi facă un examen de conştiinţă serios în faţa lui Dumnezeu, care este un Dumnezeu al păcii, nu al războiului”. „El vrea ca noi să fim fraţi, nu duşmani”, a adăugat el.