Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

În discursul adresat cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române, Klaus Iohannis a precizat că România traversează un moment de cumpănă și o situație de o complexitate extraordinară.

Alături de referirile istorice făcute la împlinirea a 163 de ani de la Mica Unire, şeful statului a făcut o analiză a situaţiei în care ţara se află, reamintind atât de pandemie, cât şi de situaţia politică actuală.

Iohannis: “Unirea Principatelor Române reprezintă unul dintre proiectele definitorii pentru formarea statului național unitar român și un exemplu de maturitate, perseverență și efort de voință pus în practică de elitele politice ale ambelor principate române”

În fața militarilor prezenți la ceremonie, preşedintele a arătat că este onorat să ia parte la evenimentul dedicat marcării unui moment cardinal din istoria României, eveniment desfăşurat, în 2022, la Mormântul Ostașului Necunoscut.

De asemenea, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la Unirea din 1859, Klaus iohannis a decis să decoreze drapelul de luptă al Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, al Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”.

De Ziua Unirii, preşedintele consideră că România dispune de instrumentele și resursele necesare pentru modernizare

Trăim vremuri marcate de numeroase provocări, iar pandemia de COVID-19 a schimbat radical realitatea cu care eram obișnuiți, obligându-ne să adoptăm măsuri dificile, să facem sacrificii, dar și eforturi substanțiale pentru depășirea acestei crize.

Complexitatea acestei perioade reclamă soluții coerente și durabile”, menţionează Iohannis.

Cu toate acestea, preşedintele a venit cu asigurări, precizând că va continua să facă tot ce este necesar pentru progresul României, pentru apărarea valorilor democratice și pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale.

La fel ca în perioada care a urmat Unirii Principatelor Române, avem astăzi instrumentele și resursele necesare pentru a moderniza România. Națiunea română este mai puternică atunci când este solidară și trebuie să prețuim lucrurile care ne unesc pentru a ne fi mai ușor să luptăm cu cele care ne dezbină.

Să acționăm, așadar, zi de zi, cu aceeași tenacitate pentru consolidarea parcursului european și democratic al țării noastre!”, se arată în discursul preşedintelui.

Articolul precedentNicolae Ciucă, mesaj de Unirea Principatelor: „Uniţi am trecut prin cele mai dificile momente ale istoriei”
Articolul următor24 ianuarie: în 1859 – Ziua Micii Uniri; în 2022 – ziua dezbinării?
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time