Sursa foto: Aleph News

Grupul farmaceutic Merck a dezvoltat o pastilă anti-COVID-19, ce a fost autorizată în regim de urgență de Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA). Autorizația vine la o zi după ce compania Pfizer a primit undă verde pentru o pilulă similară, citează Agerpres.

Potrivit Reuters, noua pilulă produsă de Merck reduce spitalizările și decesele cu 30%. Mai mult, pastila numită Molnupiravir trebuie adiminstrată în opt doze pe zi timp de cinci zile.  

Pastile împotriva infectării cu COVID-19

Specialiștii sunt de părere că atât pastila Merck, cât și pastila Pfizer ar putea fi instrumente promițătoare în tratamentul oferit persoanelor infectate cu COVID-19.

„Pe măsură ce noi variante ale virusului continuă să apară, este crucial să extindem arsenalul terapiilor anti-COVID-19 folosind autorizarea în regim de urgenţă”, a adăugat Patrizia Cavazzoni, relatează sursa citată.

Reamintim că pastila dezvoltată de Pfizer, Paxlovid, a fost aprobată pentru persoanele cu vârste de peste 12 ani. Potrivit datelor furnizate, medicamentul produs de companie are o eficacitate de 90% în prevenirea spitalizărilor și deceselor la persoanele cu risc ridicat de a dezvolta forme severe de COVID-19.

Potrivit AFP, Paxlovid constă într-o combinaţie de două pastile administrate de două ori pe zi, timp de cinci zile.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a discutat cu reprezentanții Pfizer pentru a aduce în țara noastră pastila anti-COVID.

„La mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. Totodată, Rafila a precizat că vaccinarea reprezintă principala modalitate prin care se poate limita răspândirea coronavirusului.

Mai mult, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, în urmă cu patru zile, folosirea în caz de urgență, în toate statele membre ale Uniunii Europene, a pastilei împotriva COVID-19 dezvoltată de Pfizer.

„Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi folosit în tratarea adulţilor bolnavi de COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit să se îmbolnăvească grav”, au anunțat într-un comunicat reprezentanții EMA.

Certificatele COVID, valabile doar 9 luni în Uniunea Europeană

Articolul precedentIoana Mihăilă și Vlad Voiculescu, mesaj pentru șeful statului: „Nu vă aliați cu extremiștii”
Articolul următorUn bărbat și-a aruncat în aer mașina Tesla
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.