Ministerul Sănătății se pregătește de valul 5 al pandemiei

Pentru a nu mai fi luate prin surprindere, așa cum s-a întâmplat cu valul precedent, unitățile spitalicești au obligația, dar și libertatea ca în următoarele 10 zile să decidă dacă vor păstra doar pentru internările Covid

Ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a precizat, marți dimineață, că spitalele au termen de 10 zile pentru a decide dacă vor trata sau nu doar pacienți Covid. Mai mult, acesta a subliniat necesitatea pregătirii sistemului medical pentru valul 5, pentru a nu fi luați prin surprindere așa cum s-a întâmplat în cel precedent, iar aceste precizări vin chiar dacă în acest moment numărul de cazuri este în scădere, aparent fiind finalul valului 4. Doar că presiunea există în continuare, iar acest lucru se vede în numărul de pacienți în stare gravă, internați în secțiile ATI, sau în cel al deceselor la pacienții diagnosticați cu Covid.

„Din ziua de vineri, săptămâna trecută, au obligația dar și libertatea de a analiza situația punctual, pe fiecare unitate sanitară, și în cazul în care consideră că este nevoie de prioritizarea internărilor și a intervențiilor chirurgicale, atunci pot să păstreze spitalul respectiv numai pe internări Covid. În cazul în care consideră că nu mai sunt atâția pacienți, situațiile diferă totuși de la un spital la altul, atunci pot să înceapă să primească și pacienți non-Covid”, a declarat Cseke Attila, la Antena 3.

De asemenea, ministrul interimar a precizat că această decizie a fost comunicată spitalelor de la sfârșitul săptămânii trecute, iar după o analiză, în 10 zile trebuie să comunice către MS. „În situații diferite, este dreptul lor astăzi și am prevăzut și un termen de maxim 10 zile până când, cel puțin în această fază, spitalele pot să păstreze, dacă decid așa, să fie exclusiv Covid. Ceea ce este astăzi pentru noi important este de a ne pregăti chiar din ziua de astăzi pentru următorul val, care va veni în mod cert”, a mai spus  Cseke Attila.

La raportarea CNSU, de luni, au fost confirmate 1.550 de noi cazuri Covid din cele 5.149 de teste RT-PCR (3.586 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.563 la cerere) și 13.226 de teste rapide antigenice. În stare grave, internați în secțiile de Terapie Intensivă se aflau 1.539 pacienți internați (150 cu certificate ce atestau vaccinarea), iar 154 de pacienților diagnosticați cu Covid au decedat. De altfel, în acest moment, în România sunt active 63.406 cazuri, iar de la începutul pandemiei au fost raportate 1.764.251 de cazuri, respectiv 55.113 de decese la persoane diagnosticate cu Covid.

Rafila are un scenariu sumbru pentru România

Articolul precedentAdrian Năstase: „PSD se pregătește să intre la guvernare, riscând să piardă un avantaj electoral”
Articolul următorPonta îi ceartă pe criticii lui Iohannis