Sursă foto: www.g4media.ro
Sursă foto: www.g4media.ro

Au fost aprobate noile reguli și restricții, care vor intra, de luni, în vigoare.

Pe fondul pandemiei, bineînțeles. Nu pe cât de dure le așteptam dar, totuși, un pas înainte.

Mască obligatorie inclusiv în exterior, carantină de noapte, certificat verde necesar aproape peste tot. În afară de farmacii și magazine alimentare. Și biserici.

Poate așa se explică cozile la vaccinare din ultimele zile. Îi poți lua românului multe, dar nu accesul la mall. Oricum, prea puțin contează motivul, important e că vaccinarea a luat avânt. Și că bisericile sunt ocolite de reguli.

Cum explică Raed Arafat această excepție de la reguli?

Nu o explică.

E o decizie luată la nivelul CNSU. Nu trebuie neapărat argumente științifice. Asta este decizia luată”, spune el.

Cu alte cuvinte, ordinul nu se discută, se execută.

Eu, una, mă îndoiesc sincer că a fost ideea lui Raed Arafat. Că el suportă toate ”urările de bine” din partea societății civile, asta e o altă parte a problemei. Dar cineva trebuie să fie, până la urmă, pionul de sacrificiu. Și ce alt pion mai bun, decât Arafat, pe care nu-l suportă, deja, jumătate din populație?

Reluăm: bisericile, mănăstirile și celelalte unități de cult religios sunt ocolite de reguli. Mai mult chiar, preoții nu vor purta mască. Certificatul verde nu se aplică, nici el, credincioșilor.

În spiritul conspiraționist din ultima vreme, mai c-aș zice că lucrurile s-au așezat în așa fel încât lumea, dacă nu se mai poate duce la mall, măcar la biserică să socializeze. Că și-așa scăzuse numărul de enoriași și-ncrederea în Biserică.

Ar mai exista o explicație

Guvernul nu vrea să supere Biserica. Că mulți votanți sunt și credincioși. Că nu vor să dea în mare parte din populația votantă, care ascultă de ce zice popa. Că vrea să câștige oleacă de simpatie din partea credincioșilor, care sunt convinși că vaccinul te cipează. Sau îți fură sufletul. Sau conține cine știe ce bălării drăcești.

În plus, în campania de vaccinare, BOR a fost cumva absentă. Cu excepția vocilor care au fost antivaccinare.

Să fie doar coincidență faptul că, în timp ce bisericile sunt exceptate de la reguli, Patriarhul Daniel cere fețelor religioase să nu mai facă comentarii legate de vaccin și de pandemie?

”Vă solicităm, Înaltpreasfinția Voastră, să evitați exprimările publice referitoare la subiecte politice și medicale pentru care clericii nu sunt calificați și să aveți o atitudine pastorală conformă cu prevederile canonice, statutare, regulamentare și cu otărârile Sfântului Sinod, pentru a confirma că Biserica Ortodoxă Română este cu adevărat un factor al păcii sociale în această perioadă dificilă pentru toți românii”, se cere în scrisoarea Patriarhului către ierarhii din BOR.

Interesant e că, până acum, Patriarhia nu a fost atât de vehementă, indiferent de câte ieșiri publice antivacciniste a avut ÎPS Teodosie.

Ar putea fi, bineînțeles, o coincidență. Sau, la fel de bine, ar putea fi o luare publică de atitudine, pentru a evita să încurajeze, cu subiect și predicat, vaccinarea. Ar putea fi orice.

Important e că, dacă nu sunteți vaccinați, la biserică vă puteți duce fără grijă. Vor fi destui alți nevaccinați cu care să schimbați o vorbă și să inventați alte teorii ale conspirației. Că parcă nu-s destule, încă.

Articolul precedentClaudiu Năsui deslușește „misterele negocierii” dintre PNL și PSD
Articolul următorLa Iași se caută o nouă tulpină Covid
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.