Prezența urșilor devine un lucru obișnuit în multe localități de munte din România, un astfel de caz fiind stațiunea balneară Borsec din județul Harghita. Tot mai mulți urși vizitează stațiunea în ultimele săptămâni, căutând hrană în tomberoanele de gunoi. Din acest motiv, localnicii primesc zilnic mesaje RO- ALERT care semnalează prezența urșilor în zonă, spre nemulțumirea în special a turiștilor cărora le este frică să mai parcurgă traseele turistice, potrivit antena3.ro. Proprietarii pensiunilor turistice din Borsec se plâng de faptul că tot mai mulți turişti încep să ocolească stațiunea, în ultima lună fiind emise zilnic mesaje RO-ALERT.
Stațiunea Borsec din județul Harghita este amplasată în pădure, trasele turistice traversând pădurile, motiv pentru care ursul a devenit o prezență obișnuită în căutarea mâncarii în tomberoane
„Sunt foarte mulţi urşi, şi nu se mai tem de oameni, deci oamenii nu mai au curaj să meargă în Borsec la obiectivele turistice – la Poiana Zânelor, unde este o atracţie turstică. Oamenii se opresc acolo, se uită, se întorc şi pleacă din Borsec mai departe, ceea ce afectează foarte mult turismul. De o lună de zile au umblat zilnic aceşti urşi”, spune proprietarul unei pensiuni. Urșii nu produc pagube însemnate, dar fac mizerie și răstoarnă tomberoanele din pământ, cu beton cu tot. „De când sunt aici, atâtea RO ALERT-uri nu am văzut niciodată, nicăieri. Primeam poate şi două pe minut. Este clar că este o problemă, ştiam că Borescul va deveni o stațiune o destinație favorită. dar nu bănuiam că şi pentru urşi”, a dezvăluit Dan Burlac, organizator evenimente.
Peste 2.200 de urși sunt în Harghita, potrivit unui proiect pilot de cercetare științifică realizat de specialiști din sfera academică, asociații de vânătoare, de protecția mediului și ONG-uri
Aceștia au mai constatat că numărul exemplarelor de urs crește cu 8% în fiecare an. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că se estimează la nivel național un număr de 4.000 de exemplare de urs.
„Am estimat că numărul urșilor în județul Harghita este de peste 2.200 și avem o creștere a populației de peste 8% pe an, deci puteți calcula peste 10 ani ce populație de urși vom avea în județul Harghita… Dar eu cred că nu numărul este cea mai mare problemă și de care ar trebui să ne cramponăm, ci prevenția, debirocratizarea, finanțarea unor programe de educare și conștientizare, înființarea de rezervații de urși, cel puțin unul în județul Harghita, cote de prevenție, zone tampon cu mâncare pentru urși… Sunt foarte multe lucruri care s-ar putea face. Eu cred că sunt mai aproape de 10.000 de exemplare de urs la nivelul țării dar… asta e”., a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care este și raportor al Comisiei Europene.