Sursa: Guvernul României

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a asigurat din nou că există deschidere față de revendicările pe care le au salariații din Învățământ, dată fiind greva generală declanșată de aceștia.

Declarațiile au fost făcute ieri, în cadrul briefingului de presă organizat după întoarcerea în ţară a lui Marius Budăi, care aparent a fost la Bruxelles, „unde a discutat cu experţii, cu oficialii Comisiei Europene, privind o serie întreagă de reforme importante, pe care România le are de îndeplinit în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

În general, Budăi a vorbit despre ce se întâmplă cu pensiile din sistemul public, cu indemnizațiile și pensiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Însă, cum în aceste zile țara „arde”, dată fiind greva angajaților din sistemul de Învățământ, unele întrebări adresate lui Budăi au vizat și aceste chestiuni.

Astfel, Budăi a fost chestionat vizavi de legea salarizării bugetare, ministrul Muncii lăsând să se înțeleagă că, deși nu este grabă din punctul de vedere al angajamentelor asumate prin PNRR, se lucrează la „foc automat”:

Legea salarizării este aferentă cererii de plată numărul 4, însă noi nu suntem acum, deci cu cererea 2 încheiată, urmează cererea 3 și după aia 4. Însă liderii coaliției au hotărât așa: până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială și proiectul, să fie gata; perioada 15 iulie-31 august, dezbateri cu toate sindicatele, da?

(…) după care depunere în Parlament, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară -deci, calendarul a fost mult restrâns, exact pentru a arăta deschidere că suntem determinați să rezolvăm problemele”.

Cât despre grevă, Budăi a punctat că „deschiderea coaliției este oricând și răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum și imediat, mâine, răspoimâine, poimâine, oricând”:

Le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat și scurtarea calendarului, am avut anumite concluzii și s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern, nu mai reiau eu acuma ce s-a prevăzut acolo. Urmează răspunsul dumnealor, după care discuțiile continuă. (…) deschiderea la dialog – și asta le-a spus și premierul și președintele Camerei Deputaților – este permanentă și așa trebuie să fie. (…)

Este gata deja ordonanța de urgență, probabil până diseară sau mâine dimineață cel târziu va fi pusă în transparență publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparență decizională până nu am avizarea internă din minister.

Așa cum s-a discutat, Anexa 8 va fi închisă, privitoare la legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din educație, care sunt personal auxiliar și nedidactic, sunt cuprinse în Anexa 8 și vor primi acele majorări până la concurența sumei din închiderea pe final de 2022 a legii salarizării. Această ordonanță deja este gata.

Urmează avizarea internă, este acum în avizare internă, diseară sau mâine dimineață va fi postată în transparență publică. Va cuprinde, și suntem în discuții cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu Ministerul de Finanțe, inclusiv acele bonusuri pentru cadrele didactice debutante.(…)

Vă spun doar că deschiderea la dialog rămâne în continuare, pentru a rezolva problemele. Repet, peste trei milioane de copii – sunt ai noștri, ai tuturor, peste 300.000 de suflete angajate în sistem, sunt tot ai noștri, ai României – sunt extrem de importanți pentru noi și de-aia s-a oprit orice discuție la nivel politic și ne-am transferat la aceste decizii și am și scurtat perioada de implementare a legii salarizării și le-am spus foarte clar că și în programul de guvernare vor fi prioritari, așa cum trebuie, și vor rămâne prioritari și în legea salarizării vor fi primi care vor primi sumele suplimentare”.

Articolul precedentUSR și Forța Dreptei duc la CCR cu noile legi ale Educației
Articolul următorComuna Corbeanca, fără primar: edilul a fost arestat preventiv pentru luare de mită