Sursa: Facebook

USR și Forța Dreptei, noul – de acum – tandem politic sunt decise să atace noile legi ale Educației la Curtea Constituțională a României (CCR).

Anunțul a fost făcut ieri de președintele USR Cătălin Drulă, în contextul în care proiectele de lege privind învăţământul preuniversitar şi învăţământul superior au fost adoptate de Senat, care este for decizional.

Din ce punctează USR, motivele de neconstituționalitate țin de „o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greșeli de redactare, terminologii eronate și paralelisme legislative”.

Potrivit unui comunicat USR, forma adoptată prin votul majoritar dat de parlamentarii PSD și PNL încalcă principiul egalității în drepturi, dar și dreptul la învățătură, la viață privată și de proprietate publică.

Totodată, în același comunicat, „USR avertizează că noile legi ale Educației cresc controlul politic asupra celor care administrează școala românească și nu asigură creșterea prestigiului ocupației de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenți să dorească să devină profesori. Mai mult, aceste noi legi protejează fățiș plagiatorii și impostorii, transformă universitățile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori ”aleși pe viață”.

Pe de altă parte, față de votul majoritar al PSD și PNL, senatorii USR au votat împotriva legilor Educației, pe considerentul că „noile legi vor duce la instituirea unui sistem al ”specialilor” chiar din școală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-și vor permite meditații, vor reduce gradul de incluziune al elevilor și nu vor rezolva problema abandonului”.

Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obișnuită de școală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinții la serviciu, ca de obicei.

În România lui Klaus Iohannis, școlile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam șansa prin noile legi ale Educației să facem schimbări în sistem, dar PSD și PNL au refuzat orice reformă.

În forma actuală, aceste legi înrăutățesc ceea ce mergea deja prost în Educație, de aceea le vom ataca la CCR”, a punctat Cătălin Drulă.

Articolul precedentAlbalact, Covalact și Dorna Lactate, sancționate cu amenzi de aproape 2,9 milioane euro
Articolul următorMinistrul Muncii, despre greva din Învățământ: „Deschiderea la dialog este permanentă și așa trebuie să fie”