Sursa: Google maps

Valeriu Anton, primarul comunei Corbeanca, județul Ilfov, a ajuns în arest, cel puțin pentru următoarele 30 de zile.

Edilul este acuzat oficial de luare de mită, spălarea banilor și instigare la spălarea banilor, în formă continuată, în legătură cu soluționarea favorabilă unor cereri de retrocedare, inițial opinia judecătorilor fiind că acesta poate fi cercetat în stare de libertate.

În dosarul instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, primarul Anton este cercetat pentru că, în calitate de președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, că ar fi primit, pentru restituirea unor terenuri, o mită de aproape 4 milioane de euro – fie în bani, fie în terenuri vândute ulterior de edil.

În același dosar este cercetat și nepotul acestuia, Robert Ilie Mihăilă, ambii fiind reținuți pe 5 mai. La acea vreme, Tribunalul București a respins solicitarea de arestare preventivă, însă astăzi Curtea de Apel București a schimbat în tot soluția:

Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 05.05.2023 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti.

Desfiinţează încheierea contestată şi, rejudecând: Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la inculpaţii ANTON VALERIU şi MIHĂILĂ ROBERT ILIE. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor ANTON VALERIU şi MIHĂILĂ ROBERT ILIE pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului. Dispune emiterea mandatului de arestare pe numele inculpaţilor. Definitivă”.

Din ce detalia DNA, nepotul primarului din Corbeanca este cercetat pentru spălarea banilor, în formă continuată, faptele celor doi datând din perioada 2011-2017, când „Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.”.

Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.

După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro”, precizau procurorii anticorupție.

Articolul precedentMinistrul Muncii, despre greva din Învățământ: „Deschiderea la dialog este permanentă și așa trebuie să fie”
Articolul următorDarius Vâlcov s-a predat în Italia după 3 săptămâni de la condamnarea sa la închisoare