Sursa foto: Mediafax

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se implementează cu destul de mare greutate, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bolos. Cauza o reprezintă numărul mare de jaloane şi ţinte, peste 500, care trebuie îndeplinite.

Prima cerere de plată a României din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro, va fi depusă pe data de 31 mai 2022, a mai declarat Marcel Boloș.

„În ceea ce priveşte întârzierile, într-adevăr le avem, dar parcă fiecare perioadă de programare nu a fost pentru o lecţie învăţată, ci am repetat aceleaşi greşeli cu impact negativ asupra absorbţiei de fonduri. Pe de o parte, avem PNRR care se implementează cu destul de mare greutate, din cauza numărului mare de jaloane şi ţinte pe care le avem în cadrul acestuia. Acesta este foarte granulat şi are un număr de peste 500 de jaloane, ceea ce face munca noastră uneori aproape imposibilă. Chiar acum suntem în curs de adunare a documentelor pentru cererea de plată numărul 1 a României, în valoare de 3 miliarde de euro. Colegii mei şi eu împreună cu ei suntem aici aproape 24 de ore din 24 pentru ca să putem să depunem prima noastră cerere de plată, pe data de 31 mai şi să ne putem încasa banii”, a afirmat Boloș.

O altă sursă de finanţare importantă pentru România este prin Politica de Coeziune, considerată „mult mai grea, dar mult mai sănătoasă”. Pe PoliticaCoeziune sunt 30,4 miliarde de euro şi o cofinanţare de 13 miliarde de euro, componenta de grant fiind de 30 de miliarde de euro, spre deosebire de PNRR.

Marcel Boloș: Politica de Coeziune este mult mai sănătoasă din punct de vedere al implementării şi al finanţării de proiecte mari

„Pe Politica de Coeziune am trimis acordul de parteneriat, după ce am preluat mandatul de ministru al Fondurilor. Sperăm ca, în prima parte a lunii iulie, să avem aprobarea din partea Comisiei (Europene, n.r.). Am trimis până acum două programe operaţionale din totalul de 16. Lunile mai şi iunie sunt luni de foc, pentru că ne-am propus ca toate cele 16 programe operaţionale ale Politicii de Coeziune să fie transmise la Comisie în vederea aprobărilor, prin decizie, şi accesării lor din toamnă de către beneficiari”, a menţionat Marcel Boloș.

Cîțu: ”PNL a adus mai mulți bani la buget”

Articolul precedentUdrea rămane după gratii. Judecătorii au respins cererea de suspendare
Articolul următorPonta, despre șoferii din București: ”Trebuie să “domesticim animalele” din trafic”