Foto: Ziar Piatra Neamț
Foto: Ziar Piatra Neamț

Consiliul Local a votat desființarea grădinii zoologice din Piatra Neamț.

Proiectul a fost inițiat de edilul orașului, Andrei Carabelea. Proiectul de transformare a parcului zoo în grădină publică a fost votat de consilierii locali în ședința din 22 aprilie.

De asemenea, este important de menționat faptul că petiția Agent Green a adunat peste 1000 de semnături.

În petiție se preciza că parcul zoo ”adăpostește” 174 de animale, unele dintre ele având nevoie de condiții speciale de îngrijire și adăpostire.

Prezența animalelor din această zonă va deveni istorie, începând cu luna august 2021

Foto: https://www.ziarpiatraneamt.ro/

De asemenea, Agent Green menționa și faptul că animalele chinuite sunt închise pentru a justifica plata unui bilet de intrare.

În plus, Piatra Neamț este primul oraș din România ai cărui locuitori își doresc transformarea grădinii zoologice în parc.

Anunțul conform căruia grădina zoo va fi desființată a fost făcut de reprezentanții Agent Green, în seara zilei de 22 aprilie:

Semnătura ta a contat, decisiv. Îți mulțumim, în numele cetățenilor din Piatra-Neamț, al animalelor din zoo care vor ajunge în locuri mai bune și al acelora care nu se vor mai naște doar ca să ajungă aici, închise.

Consiliul Local a votat astăzi desființarea Parcul Zoo. S-au făcut promisiuni ferme că animalele vor ajunge în condiții mult mai bune și s-au oferit deja și opțiuni”.

Deși primarul dorește o viață normală pentru animalele închise, deși petiția a adunat un număr impresionant de semnături și, deși locuitorii orașului Piatra Neamț își doresc transformarea grădinii zoologice în parc, controversele nu au întârziat să apară.

Un consilier PSD s-a opus proiectului prin care parcul zoo devine grădină publică

Conform publicației ZiarPiatraNeamț.ro, un consilier local PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a ședinței proiectul de închidere a parcului zoo:

Foto: Agent Green

Din partea consilierilor PSD, PMP și ALDE propunem retragerea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței actuale”, a declarat acesta.

Președintele de ședință a precizat că retragerea proiectului o poate face doar inițiatorul, respectiv primarul Andrei Carabelea, care a declarat că retragerea acestui proiect nu este o opțiune, pentru că, în situația de față, a nu lua o decizie este cea mai proastă decizie.

De asemenea, edilul a mai adăugat că acest vot poate deveni un vot istoric.

Trebuie să dăm o notă de modernitate și, în același timp, să nu mai chinuim niște animale într-o închisoare pentru că, nu știu când ați fost dumneavoastră ultima dată în Grădina Zoologică, dar acolo nu există condiții decente. Grădina Publică este domeniul public al municipiului Piatra-Neamț și așa va rămâne”.

O altă controversă: în cadrul ședinței, o doamnă consilier local PMP a adus în discuție problema că există copii care nu vor mai putea avea acces la grădina zoologică pentru a vedea animalele.

De asemenea, aceasta a spus că unii copii se bucură la vederea animalelor, mai notează sursa citată.

Primarul orașului Piatra Neamț: ”Copiii nu se bucură la vederea animalelor chinuite în cuști”

Primarul Andrei Carabelea a contrazis-o, spunând că nu toți copiii se bucură la vederea animalelor chinuite în cuști.

O fetiță a venit plângând la mine și mi-a arătat niște broscuțe moarte. Nu toate emoțiile pe care le vedem la copiii noștri sunt pozitive”, a precizat primarul.

Animalele vor fi relocate la Zărnești, în Sanctuar

Până în luna august, animalele vor fi relocate, iar transferul lor va fi atent monitorizat. Conform doctorului Liviu Harbuz, medic veterinar de profesie, există o strategie de relocare a fiecărui animal.

Mă angajez de astăzi că vor fi relocate la Zărnești, în Sanctuar. Aseară am vorbit și cu ziaristul care a publicat ieri articolul, cu domnul Iosub, și am decis ca împreună să încercăm să îl convingem pe domnul acela, să găsim resurse financiare și să îi cumpărăm animalele ca ele să fie relocate tot în condiții de bunăstare și tot în sanctuare. Am mai vorbit cu încă două sanctuare.”, a precizat medicul.

Nu este pentru prima dată când orașul Piatra Neamț pune pe primul loc bunăstarea animalelor și grija față de natură. Și, de asemenea, nu este pentru prima dată când petițiile se transformă în rezolvări. Pentru că fiecare semnătură contează și salvează.

Articolul precedentGrăbit să ajungă la primărie, Dominic Fritz a uitat să se dea jos de pe bicicletă la trecerea de pietoni
Articolul următorOrban insistă că nu are informații despre presupusa înșelăciune comisă de directorul DRDP Craiova. Bratu a fost numit de PSD
Jurnalist full-time / Pesimist part-time