NATO va desfăşura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia, pentru a-şi consolida apărarea pe flancul său estic contra Rusiei. Anunțul a fost făcut de către secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
„Liderii NATO vor decide la summitul lor mâine (joi) să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.
NATO are grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Secretarul general al NATO se așteaptă ca liderii să aprobe întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare. Jens Stoltenberg a mai declarat că există o nouă realitate pentru securitate, motiv pentru care trebuie resetată poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung. Aliații sunt uniți în sprijinirea poporului curajos al Ucrainei, a mai subliniat secretarul general al NATO. Acesta a mai declarat că Vladimir Putin trebuie să încheie acest război.
Secretarul general al NATO a mai precizat că la summitul care va avea loc joi aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă, dar liderii NATO vor discuta „despre întărirea susținerii pentru Ucraina.”
Jens Stoltenberg: Rusia trebuie să înceteze cu retorica nucleară
„Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare”, a declarat Jens Stoltenberg.
Secretarul general al Alianţei a calificat Belarusul drept ”complice” la invazia militară rusă din Ucraina încă dinainte ca aceasta să fie lansată, deoarece a permis ca teritoriul său să fie utilizat pentru concentrarea de trupe.
Stoltenberg a spus că Moscova trebuie să renunțe la amenințările privitoare la utilizarea armelor nucleare.
„Rusia trebuie să înceteze cu retorica nucleară”, a spus secretarul general al NATO.
China „a furnizat susținere politică Rusiei”, aliații fiind îngrijorați „că Beijingul ar putea furniza ajutor militar Rusiei”, a mai declarat Jens Stoltenberg.
„China a furnizat Rusiei sprijin politic, inclusiv prin răspândirea de minciuni şi dezinformări flagrante, iar aliaţii sunt îngrijoraţi că Beijingul ar putea furniza sprijin material pentru invazia rusă”, a precizat secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg: NATO trebuie să se asigure că războiul nu trece de granițele Ucrainei