Sursa foto: ePitesti.ro

Românii care au găzduit sau găzduiesc refugiaţi proveniţi din Ucraina vor beneficia, la cerere, de decontarea unor cheltuieli, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă privitoare la aceste reglementări. Astfel, pentru fiecare refugiat găzduit suma zilnică acordată de stat este de 20 de lei pentru hrană şi 50 de lei pentru cazare.

„Deoarece am văzut că există ceva speculaţii pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de Guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit şi găzduiesc refugiaţi din Ucraina, pot să vă confirm că, în continuare, sunt alocate sume, inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiaţi ucraineni, suma pusă la dispoziţie fiind de 100 de lei/zi pentru un refugiat cazat. De asemenea, pentru spaţiile puse la dispoziţie de către statul român, suma este de 50 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit”, a explicat Dan Cărbunaru.

Sumele cheltuite cu asigurarea mâncării și a cazării vor fi decontate din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

” Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării”, a declarat Dan Cărbunaru.

Mecanismul de decontare şi perioada de aplicare vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern, a mai declarat Dan Cărbunaru.

El precizat că Guvernul alocă 100 de lei/zi pentru un refugiat din Ucraina cazat la un hotel, pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român suma fiind de 50 de lei/zi.

Gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este, în prezent, de 86,3%, a anunţat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.268 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România.

Dintre aceştia, 17 au solicitat în ultimele 24 de ore.

Cărbunaru: „Nu trebuie să ne aşteptăm la introducerea de noi taxe”

Articolul precedentȘcolile rămân închise în Afganistan. Talibanii nu sunt de acord cu uniforma fetelor
Articolul următorTraian Băsescu a fost colaborator al Securității. Decizia ÎCCJ este definitivă