Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marți, că mina de la Crucea va fi închisă în curând pentru că este „epuizată”, dar în același timp a precizat că va fi nevoie de aportul minerilor din zonă, deoarece procesul de închidere este unul de durată, relatează Agerpres. De altfel, în curând va fi deschisă o nouă mină de uraniu, la Tulgheș-Grințieș. Aceste precizări au venit în urma întâlnirii pe care Virgil Popescu a avut-o cu mai mulţi parlamentari de la PAUR, care au participat la un protest organizat în faţa Ministerului Energiei, discuţiile vizând găsirea unor soluţii pentru problemele din domeniul minier.

„Au înţeles că problema circuitului nuclear în România trebuie rezolvată şi o vom rezolva şi suntem aproape de finalizare, că mina de la Crucea practic este epuizată şi va intra într-un proces de închidere de mină. Este prima închidere de mină din Europa. O să fim pionieri în acest domeniu. O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu. Toate aceste lucruri, împreună cu fabrica de procesare de la Feldioara le va face Nuclearelectrica (…). Practic la Nuclearelectrica vom avea circuit nuclear integrat, vom avea extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabrica de combustibil şi producerea de energie din punct de vedere nuclear”, a declarat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Se pune „cruce” la Crucea

Ministrul a precizat că procedura de închidere a minei de la Crucea este una de durată, de minimum 100-200 de ani.

„În procedura de închidere de mină, pentru a putea pune mina în siguranţă, o să avem nevoie de forţă de muncă, o să avem nevoie de acei mineri. Procedura de închidere mină durează, conform normativelor, minimum 100-200 de ani. Este o procedură care va avea nevoie de forţă de muncă, foarte multă în prima parte, după care uşor, uşor regresiv. Deci nu se pune problema că minerii nu au ce să facă acolo. Nu putem să lucrăm decât cu cei care au lucrat acolo şi care ştiu despre ce este vorba şi vom avea nevoie de forţă de muncă şi pentru mina care e la graniţa judeţului Neamţ cu Suceva, Tulgheş-Grinţieş”, a mai explicat ministrul Energiei.

Anchetă la Crucea, din cauza lui Simion

Parlamentarii PAUR (Partidul Alianța pentru Unirea Românilor), în frunte cu liderul lor, George Simion, s-au adunat astăzi în fața Ministerului Energiei, pentru a protesta împotriva lipsei de reacție a Executivului, cu privire la situația minerilor.

De altfel, Adevărul, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare s-a autosesizat şi face verificări pentru a stabili cine i-a permis accesul în mina de uraniu de la Crucea preşedintelui AUR, George Simion. Mina este un obiectiv cu un regim special, cu acces strict reglementat.

„În subteran nici nu se punea problema. Nicio persoană nu poate fi autorizată dacă nu face parte din sistem. Noi lucrăm sub incidenţa legilor  Consilului Naţional al Controlului Nuclear, care interzic acest fapt. Noi acum dăm declaraţii la instituţiile statului, se face anchetă şi trebuie să răspundem cu personalul tehnic al nostru, cu firma noastră de pază care are contract cu noi, în ce condiţii şi pe ce măsuri forţate şi abuzive s-a putut intra în perimetrul nuclear”, a declarat Vasile Chiruța, directorul filialei locale a Companiei Naționale a Uraniului, pentru Adevărul.

PAUR insistă, în fața Ministerului Energiei, ca situația minerilor să fie rezolvată

Articolul precedentIulian Bulai iese din tiparul alianței de guvernare: nu vrea funcții politice în TVR și SRR
Articolul următorPaul Stănescu dă un termen pentru depunerea moțiunii de cenzură