Sursa foto: DC News

Recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas de către Rusia a provocat un val de reacții la nivel internațional, iar Ucraina se pregătește de ce este mai rău.

Consiliul Național pentru Securitate și Apărare a decis, miercuri, 23 februarie, instaurarea stării de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită.

De asemenea, în urma unui decret al președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina a început să recruteze rezerviștii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, perioada maximă de serviciu militar fiind de un an, informează Digi24.

Moscova a anunțat că va muta trupe în estul Ucrainei

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a transmis cetățenilor ucraineni să părăsească cât mai repede posibil Rusia și să evite orice fel de călătorie din cauza riscului escaladării militare.

În urmă cu două zile, Consiliul de Securitate de la Kremlin a votat recunoașterea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Alianța Nord-Atlantică și Statele Unite au condamnat gestul Moscovei, impunând sancțiuni împotriva celor responsabili.

Cu toate acestea, Rusia continuă să încalce tratatele internaționale și trimite forțe armate pentru a asigura „pacea” în regiunile separatiste din Donbas. China a reacționat la deciziile Occidentului de a impunse sancțiuni Rusiei, afirmând că nu „reprezintă o modalitate eficientă de a rezolva probleme.” Mai mult, oficialii chinezi au anunțat că se opun „oricăror sancțiuni unilaterale ilegale.”

Pe de altă parte, Japonia a calificat acțiunile Rusiei drept o încălcare a suveranității ucrainene și a dreptului internațional.

Antony Blinken, secretarul de stat american, a decis anularea întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, din cauza acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, și Franța a anunțat că Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei”, iar ministrul de Externe de la Paris a anulat discuțiile cu omologul său rus.

Joe Biden a anunțat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la recunoaștearea independenței a republicilor separatiste din Donbas de către Moscova.

 „Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Aceasta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus”, a spus președintele american.

Biden: „Dacă Rusia invadează Ucraina, statele responsabile ale lumii nu vor ezita să răspundă”

Articolul precedentScriitorul Radu Paraschivescu, despre Digi24: “Mă declar scârbit de acest tip de ipocrizie”
Articolul următorAlertă cu bombă la sediul Europa FM
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.