Sursa foto: HotNews
Sursa foto: HotNews

Apartamentele cu două sau trei camere vor fi în continuare cele mai căutate de români şi anul acesta, potrivit specialiştilor în imobiliare.

68% dintre participanţii la studiu au estimat creşteri de maxim 10% a preţurilor apartamentelor de două şi trei camere iar un procent de 15% consideră că prețurile se vor majora cu mai mult de 10%. Acestea sunt rezultatele studiului “O radiografie a pieţei imobiliare din 2021 şi previziuni pentru 2022”, realizat de RE/MAX România.

Casele vor ocupa anul acesta poziţia a treia în topul preferinței românilor, la fel ca și în anul 2021.

Peste două treimi dintre respondenţi (62%) cred că vor fi creşteri ale prețurilor caselor de maxim 10% anul acesta, 18% consideră că preţurile vor creşte cu mai mult de 10%, iar 14% consideră că acestea nu se vor modifica. Specialiştii cred că vor fi creşteri ale prețurilor terenurilor din intravilan, 48% estimând o majorare de până în 10% a preţurilor.

Prețurile spațiilor comerciale şi al celor office nu vor înregistra evoluții deosebite față de anul trecut. Cauza principala o reprezintă pandemia de coronavirus care a afectat acest segment din domeniul imobiliar. Astfel, 43% dintre respondenţi cred că preţurile la spaţiile comerciale vor stagna, același lucru fiind menţionat de 47% de respondenți pentru spaţiile office.

“Trebuie să menţionăm că studiul a fost realizat la finele anului trecut, iar estimările specialiştilor au fost bazate pe tendinţele observate la acel moment. Se pare că începutul acestui an vine cu majorări accentuate, astfel că pentru 2022 estimăm creşteri de cel puţin 10% sau chiar peste acest procent, pe segmentul menţionat”, a declarat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

Casele din mediul urban sunt tot mai căutate

Piaţa chiriilor pentru apartamente şi garsoniere nu va înregistra schimbări deosebite, deoarece marile centre universitare funcţionează din nou şi în sistem offline.

Majoritatea participanţilor la sondaj (52%) consideră că în anul 2022 preţurile chiriilor vor stagna, doar un procent de 23% dintre respondenţi considerând că vor fi creşteri ale prețurilor cu până la 10%. Tendinţa este explicabilă pe fondul creşterii preţurilor la locuinţe în oraşele foarte dezvoltate.

Dacă înainte de anul 2020 garsonierele erau o investiţie tot mai importantă, în ultimul an specialiştii au remarcat că apartamentele cu 2 sau cu 3 camere au fost cele mai căutate opţiuni, urmate de casele din mediul urban.

Cei mai mulţi clienţi au achiziţionat un imobil prin venituri proprii în 2021, spun 61% dintre respondenţii la studiu.

La studiul RE/MAX au participat 214 de respondenţi, specialişti în zona imobiliară. Ei îşi desfăşoară activitatea în opt de oraşe din ţară, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi, Oradea. Majoritatea activează în domeniu ca agenţi imobiliari sau proprietari de agenţie imobiliară.

Peste 100 de apartamente din cadrul unui proiect imobiliar al Primăriei Capitalei vor fi repartizate în toamnă

Articolul precedentAmenzi de 772.000 lei în mai multe magazine cunoscute: Mega Image, Penny, Profi, Cora, Auchan, Carrefour și Lidl au „picat” testul ANPC
Articolul următorNicolae Ciucă: În cursul lunii martie vor urma o serie de noi relaxări