Sursa: Facebook

În doar o zi, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut „razie” în mai multe magazine ale marilor retaileri, la nivelul întregii țări.

Ieri, 22 februarie, au fost verificate nu mai puțin de 65 de unități ale Mega Image, Penny, Profi, Cora, Auchan, Carrefour și Lidl, în toate fiind găsite nereguli care au dus atât la sancțiuni pecuniare, cât și măsuri complementare legate inclusiv de suspendarea activității.

În urma acțiunilor întreprinse, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 772.000 lei, fiind dispuse măsuri privind oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe, oprirea temporară a prestarii de servicii până la remedierea deficiențelor constatate – pentru 6 magazine, oprirea temporară a prestarii de servicii în raioanele în care s-au înregistrat abateri, până la remedierea deficiențelor constatate – pentru 25 de unități.

Totodată, din ce se arată într-un comunicat al ANPC, a fost propusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 2 magazine. Și, dacă tot erau în „zonă”, comisarii ANPC au verificat dacă 9 dintre unitățile verificate zilele trecute au îndeplinit măsurile complementare dispuse și, fiind constatată conformitatea acestora, s-a dispus reluarea activității comerciale, în aceste magazine.

Am schimbat ”picătura chinezească” pe o adevărată cascadă de acțiuni la nivel național. Rezultatele primelor controale din București și de la Cluj ne-au arătat că trebuie o mobilizare la nivel național.

Trebuie să arătăm că întreaga Autoritate funcționează ca o mașinărie și are o abordare unitară la nivelul întregii țări. Pentru noi nu există mai multe variante de consumatori, ci doar unul singur: cetățeanul român. Fie că acesta locuiește la oraș sau în mediul rural, merită să fie tratat cu respect și trebuie să știe că noi suntem aici pentru a-l proteja.

Nu amenzile sunt importante, ci modul în care operatorii economici își schimbă abordarea de până acum. Murdarul trebuie să devină curat, dezordinea ordine și nepăsarea atenție!

Mulțumesc public colegilor mei comisari din rândurile cărora și eu fac parte. Chiar dacă avem salariile cele mai mici dintre toate autoritățile de control rezultatele muncii noastre sunt din ce în ce mai vizibile. Ne vom opri când nu vom mai găsi motive de sancționare la niciun magazin!”, a avertizat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Abaterile cele mai frecvente constatate de către echipele de control sunt aceleași ca și cele făcute publice cu ocazia fiecărei acțiuni întreprinse, semn că mai este destul de lucrat. Astfel, au fost găsite produse expirate, dar și produse care prezentau insecte în ambalaj, produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj), fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai, diverse sortimente de salate fără informații privind data și ora deschiderii ambalajului, deși acestea aveau valabilitate 2 zile de la deschidere, produse preparate în zona de gătire a magazinului fără informare asupra orei de producție, deși acestea aveau valabilitate două ore din momentul producției.

În același timp, s-au descoperit spații de expunere a produselor preambalate și congelate neigienizate, cu resturi de etichete, impurități mecanice, insecte moarte (muște și gândaci de bucătarie). Din ce detaliază ANPC cu imagini elocvente, în unele magazine au fost găsiți inclusiv gândaci vii.

Alte nereguli au vizat sistemele de ventilație ale vitrinelor frigorifice de expunere a produselor la vânzare – praf în strat grosier, rugină și vopsea exfoliată sau vitrine frigorifice cu rafturi care prezentau un grad avansat de uzură, depreciate, pătate, cu insecte moarte, resturi și reziduri alimentarene. În unele situații nu era respectat nici regimul de temeperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masa caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C necesară).

Articolul precedentMinistrul Boloș, despre cartea de identitate electronică: „Avem trimestrul IV al anului 2024 ca deadline de implementare”
Articolul următorPrețurile apartamentelor cu două și trei camere vor crește cu 10 % anul acesta, estimează specialiștii