Marcel Boloș (sursa: Facebook)

Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a avansat un nou termenîn ceea ce privește înlocuirea actualelor cărți de identitate, așa cum le știm.

În România a fost implementat deja un proiect pilot, lansat în județul Cluj în august anul trecut, care vizează noile cărți de identitate electronice, în cadrul căruia până la jumătatea acestei luni au fost emise 1.272 astfel de documente. Potrivit lui Marcel Boloș, responsabilitatea implementării cu succes a acestui proiect aparține atât ministerului pe care îl conduce, cât și Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Boloș a explicat că se lucrează intens pentru că există un „deadline” care numai că nu bate la ușă, astfel încât până anul viitor actualele cărți de identitate să fie înlocuite cu cele electronice.

Avem trimestrul IV al anului 2024 ca deadline de implementare şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur. (…)

Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a explicat ministrul Boloş, citat de Antena 3.

Totodată, Marcel Boloș a punctat asupra importanței acestui proiect și din perspectiva beneficiilor pe care le va aduce pentru o serie de servicii publice.

Este foarte important, nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administrația locală.

(…) Inclusiv primăriile trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare, fiindcă orașele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi a face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni”, a arătat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Articolul precedentGuvernul va aproba miercuri modul de organizare și funcționare a Comitetului de monitorizare a PNRR
Articolul următorAmenzi de 772.000 lei în mai multe magazine cunoscute: Mega Image, Penny, Profi, Cora, Auchan, Carrefour și Lidl au „picat” testul ANPC