Sursa foto: CNN

În cadrul unei emisiuni la CNN, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat Rusia că dacă un singur militar rus intră în Ucraina „într-un mod agresiv”, Statele Unite și aliații săi vor declanșa un răspuns „sever.” Această declarație vine după întâlnirea pe care a avut-o la Geneva, vineri, cu ministrul rus de Externe în legătură cu tensiunile de la granițele Ucrainei.

„Dacă un singur militar rus pune, în mod agresiv, piciorul în  Ucraina, va declanşa un răspuns rapid, sever şi unit din partea noastră şi a Europei”, a spus Antony Blinken, relatează CNN.

Putin a cerut Statelor Unite garanţii că Alianţa nu se va mai extinde către Est

Mai mult, secretarul de stat american a mai menționat faptul că Statele Unite nu vor impune sancțiuni Kremlinului în mod „preventiv” cum a cerut președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski.

„Când vine vorba despre sancţiuni, scopul lor este să descurajeze o posibilă agresiune a Rusiei. Dacă am impune sancţiuni acum, am anula acest efect de descurajare”, a spus Blinken.

Joe Biden a declarat, cu doar câteva zile în urmă, că orice intervenție a trupelor ruse în Ucraina va fi considerată o invazie. Mai mult, președintele american a mai precizat că a fost foarte clar cu Putin, afirmând că nu există loc de interpretări.

Reamintim că duminică, Londra a declarat că Kremlinul vrea să instaleze un lider pro-rus la Kiev, precizând că mai mulți ofițeri ruși sunt în contact direct cu foști politicieni ucraineni. Casa Albă a reacționat imediat prin vocea lui Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național De Securitate, aceasta precizând că acest tip de „complot este profund îngrijorător.”

„Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi hotărî propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic în Ucraina”, a mai precizat Emily Horne.

Marți, 25 ianuarie, va avea loc la Paris o întâlnire oficială a consilierilor politici din Germania, Rusia, Franța și Ucraina, unde se va discuta despre detensionarea crizei din est.

Din cauza numărului mare de soldați comasați la granițele Ucrainei, oficialii de la Kiev au decis să mineze coasta de-a lungul Mării Azov și să instaleze rachete antinavă.

Ucraina se pregătește de război. SUA continuă negocierile cu Rusia pentru detensionarea crizei

Articolul precedentUn alt primar liberal a semnat pentru suspendarea lui Iohannis
Articolul următorLudovic Orban: „Cîţu va fi schimbat când va dori Iohannis”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.