PNL susține orice proiect al certificatului Covid care duce la creşterea ratei de vaccinare

Rafila pleacă dacă Guvernul nu-și asumă răspunderea în privința certificatului

Liderul PNL, Florin Cîțu, a afirmat că liberalii susțin orice proiect de lege referitor la certificatul Covid care ar putea duce la creșterea ratei de vaccinare, subliniind care „poziția noastră este foarte clară: vine un proiectde lege în Parlament, îl dezbatem și trece”. Mai mult, acesta consideră că nu este nevoie de asumarea răspunderii Guvernului, în privința certificatului verde, în contextul în care acesta are o susținere consistentă în Parlament. Desigur, nu toți social democrații sunt de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă, cel mai vocal exemplu fiind al deputatului Daniel Ghiță, care a spus că va împotriva certificatului verde, „indiferent cum i se spune și sub ce formă este strecurat la vot”.

„Am aşteptat un alt proiect de lege, ni s-a spus că vine un alt proiect de lege şi încă îl aşteptăm. Poziţia noastră este foarte clară: vine un proiect de lege în Parlament, îl dezbatem şi trece. Noi susţinem orice proiect al certificatului Covid care duce la creşterea ratei de vaccinare”, a declarat Cîțu, miercuri, la Parlament.

Daniel Ghiță (PSD) vrea libertate, nu certificat verde

De astfel, acesta a ținut să precizeze că nu este necesară asumarea răspunderii de către Guvern. „Astăzi în Parlament avem 70%, această coaliţie. Trecem bugetul României în 2 zile. Nu cred că este un efort foarte mare să trecem acest proiect atât de important, şi românii ar trebui să vadă dezbaterea din Parlament. Ăsta este punctul meu de vedere şi al PNL”, a mai spus Florin Cîțu. 

Rafila are o „răspundere profesională și morală pentru cetățenii României”

De cealaltă parte, ministrul Sănătății a declarat, într-un interviu la Spotmedia, că a fost elaborat un proiect de lege privind utilizarea certificatului în cazul unei agravări a situației epidemiologice. „Este ceea ce numim alertare precoce. Certificatul ar urma să intre în vigoare în trei săptămâni de la prima creștere a numărului de cazuri. În vară, creșterea a început pe 5 iulie și certificatul ar fi intrat în vigoare la 1 august. Sesizarea unei creșteri care să ducă la un val pandemic care să poată pune în pericol sistemul de sănătate și să se soldeze cu foarte multe victime impune introducerea certificatului. Renunțarea intervine când apare scăderea și incidența este sub 1%”, a precizat Rafila.

Acesta a explicat faptul că s-a discutat deja cu „cei care produc 50% din PIB”, mai mult, că se realizează pregătirea angajaților pentru utilizarea certificatului electronic Covid. „Pentru 30 de zile lucrătoare oferim vouchere pentru testare, timp în care angajatorii se pot adapta, pot recurge și la telemuncă”, a mai spus ministrul Rafila.

Totodată, acesta ia în calcul inclusiv demisia de la Ministerul Sănătății în cazul în care nu va fi acceptată angajarea răspunderii Guvernului, precizând că are o „răspundere profesională și morală pentru cetățenii României. Și dacă se va tergiversa și repeta exercițiul de imagine politică din vară, în mod evident, ar fi o soluție onorabilă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Rafila: „Este responsabilitatea acestei coaliții. PSD şi-a făcut treaba”

Articolul precedentMinistrul Mediului legalizează armele pentru vânătoarea animalelor strict protejate
Articolul următorANAF ia „la bani mărunți” social media