Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, e de părere că Florin Cîțu face „cadou” românilor valul 5 al pandemiei. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ea susține că relaxarea măsurilor de către autorități reprezintă o greșeală.
„Nimic nu poate fi mai lipsit de patriotism decât să expui populația voit la risc de infecție cu virusul SARS-COV2 de dragul unor manifestări publice”, a scris Ioana Mihăilă pe pagina sa de Facebook.
Mai multe țări din Europa își închid cetățenii în case
Mai mult, fostul ministru al Sănătății a precizat că în Europa, mai multe state se gândesc să introducă măsuri mult mai dure pentru a evita un val 5 puternic al pandemiei.
Reamintim că Austria a intrat în lockdown total pentru trei săptămâni, iar din 2022 vaccinarea va fi obligatorie. Rata de vaccinare completă este de 70%. De asemenea, Germania și Olanda se apropie de 70% din populație vaccinată împotriva noului coronavirus.
Ioana Mihăilă a precizat că guvernul României permite organizarea de evenimente cu 1.000 de persoane unde rata de vaccinare completă este de doar 38%. „Ziua Națională este un prilej de sărbătoare, dar, în mod tragic, Florin Cîțu alături de Klaus Iohannis o vor transforma într-o „petrecere COVID”, a mai scris pe Facebook.
În finalul mesajului, fostul ministru al Sănătății amintește că noua coaliție a uitat legea certificatului verde, fiind interesați mai mult de împărțirea funcțiilor în noul guvern, decât de sănătatea românilor.
Măsuri de relaxare cu ocazia Zilei Naționale
Alexandru Rafila a anunțat că, în ciuda numărului de infectări tot mai redus, România nu trebuie să ignore un posibil val 5 al pandemiei. Medicul a precizat că pandemia poate fi ținută sub control dacă cetățenii vor colabora și vor decide să se vaccineze și să respecte măsurile impuse de autorități.
Reamintim că CNSU a aprobat mai multe relaxări ce vor intra în vigoare spre sfârșitul lunii noiembrie. Mai exact, spectacolele, concertele și festivalurile vor putea fi organizate cu cel mult 1.000 de spectatori. De asemenea, competițiile sportive vor putea fi organizate cu public, la capacitate de cel mult 30%.
Mai mult, conform hotărârii, cursurile se vor putea desfășura cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare, acolo unde incidența este de sub 3 la mia de locuitori.