Vineri, 22 noiembrie, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunțat lansarea versiunii web a aplicației prin case se pot verifica certificatele verzi privind COVID-19. Conform comunicatului transmis de STS, versiunea web e disponibilă în română și engleză, iar verificarea certificatelor poate fi realizată cu ajutorul unui scanner profesional pentru QR sau direct prin intermediul camerei web a laptopului sau calculatorului.

„Începând cu ziua de vineri, certificatele digitale UE privind COVID-19 pot fi verificate şi prin intermediul versiunii web a aplicaţiei Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Web Check DCC poate fi accesată la adresa https://certificat-covid.gov.ro/check-dcc”, mai scrie în comunicat.

Certficatul verde pentru aproape orice activitate

Aplicația Check DCC verifică, prin scaarea codului QR de pe certificat, integritatea certificatelor verzi care atestă dacă persoana este vaccinată, recuperată după COVID-19 sau deține un test negativ. De asemenea, aplicația Check DCC nu reține datele de pe certificatele verificate.  Pe teritoriul României, Check DCC este singurul instrument oficial pentru verificarea certificatelor digitale UE privind coronavirus.

De luni, 25 octombrie, noi restricții vor fi introduse datorită numărului mare de infectări cu COVID-19. Restricțiile urmează să treacă prin filtru autorităților, urmând ca astăzi să se afișeze. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a precizat că certificatul verde va fi obligatoriu aproape peste tot. De asemenea, el a mai precizat că, pentru moment nu are în vedere introducerea de restricții angajaților ce nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. „În afară de magazinele alimentare, de farmacii, în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi, pentru cei care sunt vizitatori”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, pentru Digi24.

În Italia, spre exemplu, persoanele care nu prezintă certificatul verde la locul de muncă li se taie bani din salariu chiar din prima zi de absență nejustificată. Mai mult, această măsură este valabilă angajaților din sectorul public și cel privat. Mai mult, Austria a adoptat aceleași măsuri ca în Italia, privind certificatul verde.

Restricții în România: se interzic evenimentele de orice fel

Articolul precedentKelemen Hunor: „Am discutat dacă putem continua guvernarea și răspunsul a fost da”
Articolul următorUn centru de testare gratuită pentru COVID-19 va fi deschis la Bistrița
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.