Restricții în România: se interzic evenimentele de orice fel

Astăzi, la ora 13:00, va avea loc ședința CNSU. La 14:00 va începe cea de Guvern. În cadrul acestora se va stabili lista clară de restricții, ce va intra în vigoare de luni, 25 octombrie 2021

Foto: Pixabay.com

Noi restricții urmează să intre în vigoare de luni, 25 octombrie 2021. În urmă cu două zile, președintele Klaus Iohannis ieșea public și anunța în mare că lucrurile urmează să se schimbe în țara noastră, în contextul numărului tot mai îngrijorător al infectărilor, dar și al deceselor cauzate de infectarea cu Covid-19. Klaus Iohannis menționa că respectivele restricții ar urma să treacă prin filtrul autorităților acreditare, urmând ca astăzi să aflăm exact ce anume devine interzis și ce nu.

Ministrul interimar al Sănătății a vorbit despre posibilele restricții de la noi din țară

„În afară de magazinele alimentare, de farmacii, în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi, pentru cei care sunt vizitatori”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, pentru Digi24, explicând că, în momentul de față, restricțiile nu vor fi aplicate angajaților, întrucât pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca Parlamentul să se pronunțe. „Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a spus acesta.

Evenimente de orice fel urmează să fie interzise

Ministrul a mai spus, de asemenea, că există o posibilitate foarte mare ca evenimentele private să fie interzise, atât pentru vaccinați, cât și pentru nevaccinați. Mai mult, acesta i-a asigurat pe proprietarii de restaurante și cafenele că acestea nu vor fi închise, însă se va impune verificarea certificatului verde, la intrare. „Pe partea de evenimente private: nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”.

Instituțiile de cultură vor fi, cel mai probabil, nevoite să-și limiteze accesul de la 50%, la 30%.


„Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai spus Cseke Attila.

Citește și: Super maraton de vaccinare, în Capitală

Articolul precedentKlaus Iohannis, apel la vaccinare: „Nu există altă soluție”
Articolul următorRata de infectare în Capitală a ajuns aproape la 17 la mia de locuitori
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.