Sursă foto: www.capital.ro
Sursă foto: www.capital.ro

Demersul de a institui și sărbători pe 26 mai Ziua națională a alegătorului pare din ce în ce mai serios, în ședința de Guvern de astăzi urmând a fi parcurse mai multe puncte de vedere legate de inițiative legislative.

Printre acestea, și cea semnată de Florin Cîțu în calitate de senator PNL vizavi de ziua de 26 mai, ceea ce dovedește cu siguranță că premierul este neobosit și ubicuu. Așa s-ar putea explica totuși și unele decizii sau ieșiri publice ale premierului Cîțu, dat fiind că îi este greu să se concentreze asupra unui singur lucru pe care să îl facă bine.

Întâmplător sau nu, pe 26 mai 2019 PNL a câştigat alegerile europarlamentare, iar în aceeaşi zi s-a organizat şi referendumul pentru justiție propus de preşedintele Klaus Iohannis. De pe atunci premierul Florin Cîțu considera data de 26 mai ca fiind una istorică, iar acum ca senator vrea ca ziua să se și marcheze ca atare. Potrivit propriilor postări de pe Facebook din iunie 2019, Cîțu arăta că a fost vorba despre o bătaie „istorică și rușinoasă pe care au luat-o în 26 mai” cei din PSD, care „nu au învățat nimic”.

Cât despre inițiativa legată de Ziua alegătorului, pe care și-a asumat-o împreună cu un alt senator PNL, Laura-Iuliana Scântei, dar și cu „un grup de parlamentari PNL, minorități”, Cîțu nu spune, ca premier, dacă Guvernul pe care îl conduce o susține sau nu.

În adresa înaintată președintelui Senatului Anca Dragu se arată doar că unicul punct de vedere al Guvernului este că „Parlamentul va decide asupra oportunității adoptării acestei inițiative legislative”. Propunerea a intrat pe 9 iunie în procedură de urgență solicitată de inițiator, iar pe 15 actul a fost trimis pentru aviz la Consiliul Economic şi Social, la Consiliul Legislativ și pentru punct de vedere la Guvern. Senatul este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, decizia finală urmând a fi dată prin votul din Camera Deputaţilor.

Potrivit Expunerii de motive, Ziua Națională a Alegătorului va fi marcată de către autorități ale administraţiei publice centrale şi locale prin organizarea, în ţară şi străinătate, de manifestări, campanii de informare, evenimente şi activități cultural-educative și ştiinţifice, consacrate constientizării semnificației dreptului de vot și a importanţei alegerilor şi a referendumurilor pentru democrație și statul de drept, precum şi informarea cetăţenilor cu privire la drepturile şi procedurile electorale.

Totodată, se propune organizarea de către Ministerul Educației, inspectoratele școlare, unităţile de învățământ preuniversitar şi superior, de activități educative pentru elevi și studenţi privind importanța participării la alegeri, referendumuri și la sistemul electoral românesc.

De asemenea, se propune ca fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor, evenimentelor, activităților și campaniilor menționate mai sus, să se asigure „anual, din bugetul de stat și bugetele locale, prin bugetele Camerei Deputaților, Senatului, Administrației Prezidențiale, ale autorităților administrației publice centrale și/ sau locale, precum și ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

În acelaşi timp, prin inițiativa legislativă se are în vedere şi reglementarea acordării de sprijin logistic şi/ sau financiar organizaţiilor neguvernamentale sau altor instituții de drept public sau privat pentru organizarea în ţară şi străinătate a activităților pentru marcarea Zilei Naționale a Alegătorului”, se reia pe scurt descrierea ideii de act normativ.

Articolul precedentKlaus Iohannis vrea ca vaccinul să devină obligatoriu pentru lucrătorii din categoriile esențiale
Articolul următorVlad Voiculescu neagă că ar fi depus plângere la DNA, în contextul achiziției de vaccinuri