Florin Cîțu și Ludovic Orban

Aproape au rezolvat toate problemele țării, astfel că liberalii au trecut la „next level”. O serie de parlamentari PNL, printre care și premierul Florin Cîțu, au venit cu o propunere legislativă privind instituirea zilei de 26 mai ca „Ziua Națională a Alegătorului”. Dată deloc aleasă la întâmplare, dat fiind că în urmă cu 2 ani pe 26 mai, PNL a câştigat alegerile europarlamentare, iar în aceeaşi zi s-a organizat şi referendumul pentru justiție propus de preşedintele Klaus Iohannis.

În iunie 2019, la câteva zile după europarlamentare, Cîțu scria pe Facebook despre „bătaia istorică și rușinoasă pe care au luat-o în 26 mai” cei din PSD, care „nu au învățat nimic”. Într-un alt context, tot imediat după alegerile europarlamentare, Cîțu asigura că liberalii au „înțeles pe deplin mesajul dat de cetățeni la alegerile și la Referendumul din 26 mai”, referirea fiind la schimbarea Guvernului Dăncilă, ceea ce au și reușit, fără alegeri în care să voteze românii. Însă nicăieri nu scria actualul premier că ziua istorică a victoriei în care au înțeles tot va fi marcată ca atare, ca Zi Națională.

Aparent, data nu ar avea legătură neapărat cu alegerile parlamentare, ci un pic de tot cu referendumul, dar mai ales cu dorința fierbinte a liberalilor ca românii, în special tinerii, să conștientizeze că trebuie să meargă la vot.

Democrația nu este o „vorbă goală în vânt”…starea democrației unei țări se măsoară cu un instrument obiectiv pe care cetățenii îl au la îndemână pentru a corecta derapajele politicienilor: votul. … Fără îndoială, cultura politică joacă un rol semnificativ în problema neparticipării la vot, întrucât tinerii nu sunt suficient de pregătiți și informați despre mecanismul alegerilor și despre importanța exercitării dreptului la vot.

O participare crescută a tinerilor cu vârsta între 18-25 de ani s-a înregistrat la referendumul pentru JUstiție declanșat de Președintele României și organizat în data de 26 mai 2019, când alegătorii români au fost chemați concomitent… au votat în ciuda condițiilor nefavorabile considerăm că această zi ar trebui să fie marcată ca Ziua Națională a Alegătorului, cu prilejul căreia autorităților publice și centrale și locale vor organiza manifestări pentru promovarea participării la procesele democratice și electorale”, se arată în expunerea de motive publicată și din care lipsesc cel puțin două pagini.

În expunerea de motive se mai arată și, printre altele, se menționează aleator și că partidele politice se pot implica și susține manifestări. Și aceasta nu e tot. În lege se arată că, înainte cu 30 de zile de această Zi Națională a Alegătorului, în școli trebuie organizate activități educative privind importanța „participării la alegeri și referendumuri, precum și sistemul electoral românesc”. Totodată, între 16 și 26 mai televiziunea de stat și radioul de stat trebuie să aibă emisiuni pe această temă, inclusiv cu invitați din cadrul Autorității Electorale Permanente.

Propunerea a intrat pe 9 iunie în procedură de urgență solicitată de inițiator, iar pe 15 actul a fost trimis pentru aviz la Consiliul Economic şi Social, la Consiliul Legislativ și pentru punct de vedere la Guvern. Senatul este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, decizia finală urmând a fi dată prin votul din Camera Deputaţilor.

Articolul precedentZi cu ghinion pentru transportul în comun
Articolul următorO nouă stațiune montană va fi construită în județul Dâmbovița