Foto: Ziarul de Iași
Foto: Ziarul de Iași

Oricine poate folosi certificatul verde aparținând altei persoane atunci când alege un restaurant și nici nu riscă să fie legitimat.

Legal, operatorii de restaurante nu au dreptul să legitimeze clienţii şi, prin urmare, nici să verifice dacă certificatele verzi sunt în realitate ale acestora. Este declarația făcută de preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Ion Biriş.

Conform oficialului HORA, un operator de restaurant se poate afla în situaţia de a permite accesul a 20 de persoane care, în realitate, folosesc acelaşi certificat verde.

Certificatul verde, în buzunarul oricui: vaccinat sau nevaccinat

În cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, Ion Biriş a precizat că nu există suficientă ordine și claritate în ceea ce privește normele de protecție atunci când vine vorba de restaurante. De asemenea, acesta a declarat că este imposibil de verificat certificatul verde al unei persoane, personalul nefiind suficient.

Ce pot eu să fac? Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine. Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienţi la mine pe terasă cu acelaşi telefon cu acelaşi certificat verde, eu nu am ce să fac. Îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez. Deci este foarte ambiguă toată această chestie”, a afirmat Biriș.

Liderul HORA a subliniat că operatorii de restaurante nu se pot erija în gardieni publici, iar autorităţile iau foarte multe măsuri pompieristice pe acest subiect, precizează Ziarul de Iași.

Masuri luate arbitrar și fără nicio logică

Noi nu ne vom erija în gardieni, până la urmă meseria noastră este să le dăm să mănânce unor oameni. Din păcate pe acest subiect se iau foarte multe măsuri pompieristic, de dragul de a se lua şi de a arăta că ei fac ceva, dar care după aceea nouă, celor care trebuie să le transpunem în practică, ne fac viaţa un calvar. De ce 50% la interior, dacă tot intri cu certificatul verde? De ce nu 70%? De ce nu 83%? Sunt măsuri luate total arbitrar şi fără nicio logică”, a completat Ion Biriş.

Articolul precedent11 lei/zi: alocația de hrană în Spitalul Municipal din Blaj
Articolul următorCseke Attila anunță introducerea în spitale a unui medicament pentru tratarea formelor grave de Covid
Jurnalist full-time / Pesimist part-time