Potrivit sondajului Eurobarometru de primăvară al Parlamentului European, 65% dintre cetățenii europeni susțin că apartenența la UE reprezintă un lucru bun, informează presshub.ro.

Rezultatele au crescut semnificativ față de anul trecut în Lituania ( +20%), Malta (12%) și Estonia (9%). Cu toate acestea, rezultatele naționale variază de la o imagine pozitivă a UE de la 76% în Irlanda și 32% în Grecia.

În țara noastră, 51% dintre români au o imagine pozitivă despre blocul comunitar european, cu o creștere de 9% față de anul trecut.

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a declarat că întoarcerea războiului pe continentul european a creat acest sprijin comunitar față de UE.

„Cetățenii europeni sunt profund atașați ideii de libertate, sunt pregătiți să ne apere valorile și sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că democrația nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă”, a declarat Metsola.

Rusia este văzută pozitiv doar de 10% dintre respondenți, în scădere de la 30% cât era în 2018

De asemenea, respondenții au o imagine pozitivă despre Regatul Unit al Marii Britanii (65%), iar SUA 58%.

Chiar dacă o mare parte dintre europeni susțin că războiul din Ucraina reprezintă o schimbare fundamentală pentru continentul european, 61% susțin că viața lor va rămâne neschimbată.

În ultimele luni, cetățenii europeni au pus din nou democrația în fruntea listei când vine vorba de valorile fundamentale pe care UE trebuie să le apere, urmată de protecția drepturilor omului în UE și în lume, precum și libertatea de exprimare și de gândire.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat între 19 aprilie și 16 mai în rândul a 26.578 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față și completat cu interviuri online, acolo unde a fost necesar.

Citește și articolul: Uniunea Europeană a găsit o soluție pentru a scăpa de dependența gazului rusesc: importul de gaze naturale din Israel

Articolul precedentMarea Britanie vrea să vaccineze bărbaţii homosexuali împotriva variolei maimuței
Articolul următorCutremur puternic în Afganistan şi Pakistan: peste 920 de persoane și-au pierdut viața
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.