Ministrul Energiei, Virgil Popescu este invitat, în plenul de marți al Camerei Deputaților, la „Ora Guvernului”, iar tema dezbaterilor solicitate de către Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (PAUR) este „Lămurirea viitorului mineritului de cărbune şi uraniu în România şi apariţia de companii private în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare trimis Comisiei Europene”.
Această solicitare vine pe fondul disponibilizărilor din zona minieră, în urma închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024. Este vorba de concedierea a 8.354, dintre care 4.063 de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH), 264 de la Compania Naţională a Uraniului S.A. (CNU), 3.997 de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO), 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM).
Virgil Popescu: „Mina de la Crucea practic este epuizată”
Plan de închidere treptată a minelor
De altfel, premierul Cîțu a precizat săptămâna trecută că există un plan de închidere treptată a minelor, până în anul 2030. Mai mult, acest plan va fi prezentat, în mod transparent, în momentul în care va fi adoptată Ordonanța de Urgență ce prevede modificări și completări la OUG 69/2019.
În urmă cu două luni, ministrul Energiei făcea precizări cu privire la închiderea minei de uraniu de la Crucea, după ce a avut discuții cu cei de la PAUR, ce au protestat în fața Ministerului Energiei, după ce liderul George Simion a coborât în mină (fără a fi autorizat) unde 160 de mineri s-au blocat în subteran, nemulțumiți că erau neplătiți de două luni de zile.
„Au înţeles că problema circuitului nuclear în România trebuie rezolvată şi o vom rezolva şi suntem aproape de finalizare, că mina de la Crucea practic este epuizată şi va intra într-un proces de închidere de mină. Este prima închidere de mină din Europa. O să fim pionieri în acest domeniu. O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu”, a declarat la acel moment Virgil Popescu, adăugând că va fi nevoie în continuare de aportul minerilor, atât pentru închiderea în siguranță a minei de la Crucea, cât și pentru cea nouă.
Cîțu: „Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030”