Cîțu: „Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030”

Peste 8.000 de mineri vor fi disponibilizați în perioada următoare

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, într-o conferință de presă de la Alba Iulia, că există un plan de închidere treptată a minelor, până în anul 2030. Acest plan va fi prezentat, în mod transparent, în momentul în care va fi adoptată Ordonanța de Urgență ce prevede modificări și completări la OUG 69/2019.

„Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030 (…) Este o ordonanţă de urgenţă care a fost în primă lectură în şedinţă de Guvern săptămâna trecută, va fi aprobată săptămâna viitoare cu un plan de disponibilizări, cu compensări pentru persoanele respective.

Am vorbit cu investitori din mai multe ţări care se uită să îşi construiască capacităţi de producţie în România, primele zone pe care le arătăm sunt acestea, dar planul este până în 2030. Va fi transparent prezentat în momentul în care se aprobă ordonanţa de urgenţă”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul Florin Cîțu a făcut referire la proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024, cu modificarea perioadei până în 2032.

Potrivit proiectului, numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, dintre care 4.063 de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH), 264 de la Compania Naţională a Uraniului S.A. (CNU), 3.997 de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO), 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM).

Având în vedere că zona în care urmează a se efectua aceste disponibilizări este zonă monoindustrială, capacitatea de a absorbi forța de muncă disponibilizată pe termen scurt fiind extrem de redusă, impunându-se totodată și recalificarea personalului disponibilizat, iar impactul social rezultat ca urmare a aplicării unei astfel de măsuri este unul semnificativ în plan local, se mai arată în proiect.

Virgil Popescu: „Mina de la Crucea practic este epuizată”

Articolul precedentAmenzi de la Garda de Mediu pentru primăriile de sector!
Articolul următorCaramitru îi cere lui Nicușor Dan să-și dea demisia