Potrivit raportului publicat, ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși din istoria măsurătorilor, iar vremea extremă și temperaturile record de anul trecut conturează importanța statelor de a reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră.
Chiar dacă majoritatea țărilor și-au luat angajamentul, prin Acordul de la Paris din 2015, să limiteze creșterea temperaturilor globale la 1,5 grade C peste nivelurile preindustriale, cele mai multe nu au reușit, anul trecut revenind emisiile globale de CO2 în forță.
Inundanții, secetă și căldură extreme- rezultatele neglijenței umane
Anul trecut, cercetătorii au tras un semnal de alarmă și au avertizat că încălzirea globală va avea ca efect o creștere a volumului oceanelor, dar și producerea de inundații devastatoare.
Reamintim că pentru fiecare grad cu care se încălzeşte atmosfera, se reţine cu 7% mai multă umezeală, sporind şansele precipitaţiilor intense, informează Digi24.
„Este una dinte cele mai vizibile şi pronunţate schimbări pe care le constatăm în contextul încălzirii globale”, a declarat un specialist în domeniul climei din cadrul Vrije Universiteit Brussel.
De asemenea, acesta a precizat că cea mai ieftină și eficientă opțiune pentru a limita pericolele climate este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Un cercetător în cadrul C3S, Freja Vamborg, a anunțat că temperaturile de la suprafața mării înregistrate în regiuni din Mediteraniană și Baltică au fost cele mai ridicate din ultimii 30 de ani.
„Regiuni din Mare Baltică erau cu 5 grade Celsius peste medie, ceea ce înseamnă foarte mult”, a spus Freja Vamborg.
Reamintim că în 2021, Grecia, Turcia și Italia s-au confruntat cu incendii de vegetație severe din cauza valului de caniculă. Peste 800 de mii de hectare au fost pârjolite, iar în același timp, în Belgia și Germania au avut loc inundații devastatoare, ce au dus la moartea a peste 200 de persoane.