Rusia a ordonat comandamentului său superior de armată să înceapă să retragerea trupele la bazele lor permanente din țară de vineri, spunând că a finalizat cu succes o „inspecție rapidă” a forțelor din sudul și vestul său, în apropierea frontierei cu Ucraina, a informat agenția de știri RIA, potrivit Reuters.
Această veste a determinat creșterea bruscă a monedei rusești, după săptămâni de tensiuni cu Occidentul din cauza unei mari acumulări militare rusești lângă Ucraina.
Nu este clar dacă ordinul implică toate forțele mobilizate. Potrivit sursei sus menționate, un diplomat al UE a declarat luni că Rusia a adunat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea frontierei cu Ucraina.
„Cred că obiectivele inspecției rapide au fost realizate pe deplin. Trupele și-au demonstrat capacitatea de a oferi o apărare credibilă țării”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu. „În acest sens, am decis să finalizez inspecțiile în districtele militare sudice și occidentale”, a mai spus acesta. Data până la care vor fi retrase trupele din zonă este de 1 mai.
După ce a supravegheat joi exercițiile din Crimeea anexată, lângă granița de sud a Ucrainei, Shoigu a declarat însă că armata trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unei dezvoltări „nefavorabile” în situația din apropierea exercițiilor NATO Defender Europe, a informat agenția de știri Interfax.
Defender-Europe este un exercițiu mixt anual, condus de armata SUA, conceput pentru a construi disponibilitatea și interoperabilitatea între SUA și alți militari NATO, precum și alți parteneri. Din martie până în iunie, peste 28.000 de militari din 26 de țări vor desfășura exerciții în peste 30 de zone de antrenament din 12 state.
Iohannis convoacă CSAT
În cursul zilei de joi, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat convocarea unei ședințe a CSAT, dedicată special situației tensionate din Marea Neagră, dar și a acumulării de trupe la granița de est a Ucrainei. „Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă”, a declarat președintele, într-o conferință de presă.
Iohannis le taie românilor elanul. 1 iunie este o dată care n-ar trebui suprevaluată