Premierul României Florin Cîțu a anunțat, într-o conferință de presă, că este prea devreme să ne gândim la ridicarea obligativității de a purta măștile de protecție la 1 iunie, o dată considerată „bornă” pentru revenirea cât de cât la normal. Așa cum cu alte ocazii a precizat că economia se va putea redeschide când se va atinge imunizarea a 35% din populație, de data aceasta, premierul Cîțu a aruncat în joc un alt prag.

„După ce ne vaccinăm vom renunța și la mască. La 1 iunie e cam devreme, dacă avem ținta de 35%, nu. Trebuie să ne gândim la a renunța la mască după ținta de 10 milioane de persoane vaccinate, până atunci nu are sens să discutăm despre asta”, a subliniat premierul Cîțu.

De altfel, acesta a reamintit că „vaccinarea este singura soluție pentru revenirea la normalitate”. În acest moment, sunt vaccinate peste 2,8 milioane de români, din care peste 1,7 milioane cu ambele doze.

„Astăzi putem să vedem cum revenim la normalitate, de aceea avem acest comitet interministerial, care să pregătească prima bornă, prima parte. 1 iunie nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas, un pas important. Am spus că atunci putem să facem acest lucru, dacă avem aproape 35% din populaţia care trebuie să fie vaccinată, o vaccinăm, deci depinde de noi. A fost o şedinţă în care s-a aprobat regulamentul, o şedinţă în care le-am spus colegilor mei cum cred că ar trebui să lucreze, fiecare minister va veni cu propuneri pe care le discută întâi cu sectoarele pe care le are în subordine”, a explicat premierul Cîțu, după ce ieșit de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Grecia, pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

În cadrul ședinței de la CNSU  s-a stabilit introducerea Greciei pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, potrivit Digi24. Astfel, românii care vor călători în Grecia, vor fi obligați la întoarcerea în România să stea în carantină 14 zile.  Măsura nu se aplică celor care au fost vaccinați cu ambele doze sau care au avut în ultimele 90 de zile Covid. Pe listă au fost introduse mai multe țări, printre care și Germania sau Statele Unite și a ieșit Republica Moldova. Testul PCR negativ rămâne obligatoriu de prezentat la îmbarcarea în avion sau autocar, pentru cei care vin din statele incluse pe lista galbenă, iar carantina se reduce la 10 zile.

În contextul în care mulți români sunt amatori de vacanțe în Grecia, mai ales în perioada sărbătorilor Pascale, ce în acest an se suprapune cu minivacanța de 1 mai, cel mai probabil că aceștia își vor „recalibra” ieșirea din țară în perioada următoare, mai ales dacă încă nu s-au imunizat.

Iohannis le taie românilor elanul. 1 iunie este o dată care n-ar trebui suprevaluată

Articolul precedentBugetul Sectorului 1, dintr-o amânare în alta
Articolul următorRAJA S.A. a lansat aplicația „MyRaja”