Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Afirmaţiile făcute de Antonio Guterres, secretarul general al ONU, vin în condiţiile în care situaţia climatologică s-a agravat pe Terra.

În plus, marile economii ale lumii continuă să permită o creştere a emisiilor lor de gaze cu efect de seră.

Secretarul Organizației Națiunilor Unite a deplâns situaţia actuală cu care planeta se confruntă, precizând că obiectivul de a limita creşterea temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, cel mai ambiţios dintre obiectivele prevăzute în Acordul de la Paris, se află “la terapie intensivă”.

Declaraţiile oferite de Antonio Guterres au fost făcute într-o conferinţă dedicată dezvoltării durabile şi organizată de publicaţia The Economist la Londra.

Potrivit ONU, omenirea va trebui să îşi scadă cu 45% emisiile până în 2030 pentru a spera să limiteze creşterea temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius

Emisiile sunt în continuare în creştere şi planeta noastră s-a încălzit deja, în medie, cu circa 1,1 grade Celsius după era preindustrială, contribuind la înmulţirea caniculelor, secetelor, furtunilor şi inundaţiilor catastrofale, notează Agerpres.

Problema se agravează”, a declarat Antonio Guterres într-un mesaj video preînregistrat. Oficialul a mai amintit că, în anul 2020, catastrofele climatice au alungat din casele lor 30 de milioane de persoane, de trei ori mai mult decât numărul persoanelor strămutate din cauza conflictelor armate.

“Mergem, cu ochii închişi, spre o catastrofă climatică”

Dacă vom continua astfel, putem să spunem adio obiectivului de +1,5 grade Celsius. Cel de +2 grade Celsius ar putea deveni, şi el, imposibil de atins”, a mai adăugat secretarul general al ONU.

De asemenea, raportul precizeza că, deşi ţările îşi vor onora angajamentele luate la Paris, emisiile ar urma să crească în continuare cu 14% până la sfârşitul acestui deceniu.

Prin urmare, planeta va cunoaşte o încălzire catastrofală cu 2,7 grade Celsius, a anunţat Grupul interguvernamental de experţi ai ONU în evoluţia climei (IPPC).

Articolul precedentDragoş Anastasiu, vicepreşedintele Alianţei pentru Turism: Vacanța de Paște va fi mai scumpă
Articolul următorZelenski, avertisment adresat parlamentarilor italieni: Ucraina este poarta pe unde trupele ruse vor să pătrundă în Europa
Jurnalist full-time / Pesimist part-time