Zelenski, avertisment adresat parlamentarilor italieni: Ucraina este poarta pe unde trupele ruse vor să pătrundă în Europa

El a solicitat înăsprirea sancţiunilor la adresa Rusiei

Volodimir Zelenski s-a adresat, marți, parlamentului din Italia, avertizând că Ucraina este la limita supravieţuirii în urma războiului declanşat de Rusia.

„Pentru trupele ruse, Ucraina este poarta pe unde vor să pătrundă în Europa, dar barbaria nu trebuie lăsată să treacă”, a mai declarat Zelenski. Preşedintele ucrainean a cerut înăsprirea sancţiunilor şi presiunii la adresa Rusiei. El a insistat că războiul din Ucraina este poarta preşedintelui rus, Vladimir Putin „de a intra în Europa”.

Critici dure la adresa Rusiei

„Invazia durează de 27 de zile, aproape de o lună, înseamnă că avem nevoie de alte sancţiuni şi de alte presiuni pentru ca Rusia să nu se poată aproviziona cu rezerve militare din Libia şi din Siria şi să se poată reveni la pace”, a declarat Zelenski în discursul său rostit în parlamentul italian în format de videoconferinţă.

Zelenski a mai declarat că aroganța guvernului rus s-a lovit de demnitatea poporului ucrainean, care a reușit să încetinească scopurile expansioniste ale Moscovei și să impună un cost uriaș armatei invadatoare. Obiectivul Rusiei este „să influenţeze Europa” şi „să-i distrugă valorile, democraţia şi drepturile omului”, mai susține Volodimir Zelenski.

Zelenski a comparat Kievul cu Roma, precizând și că pentru ucraineni capitala este foarte importantă. El le-a cerut parlamentarilor italieni să-și imagineze orașul Genova complet distrus după trei săptămâni de război, așa cum este orașul ucrainean Mariupol. El a spus că Kievul este la limita supravieţuirii și merită să trăiască în pace, la fel cum Roma merită să trăiască în pace eternă, la fel ca orice alt oraş din lume. Zelenski a mai acuzat că trupele ruseşti din jurul Kievului ucid şi torturează, răpesc şi torturează copii.

„Oraşe precum Mariupol au fost complet distruse. Oraşul avea înainte jumătate de milion de locuitori, aproape cât sunt în Genova, în Italia. Iar acum în Mariupol nu mai e nimic, doar ruine. Imaginaţi-vă Genova complet distrusă după trei săptămâni de blocadă şi bombardamente care nu s-au oprit un minut. Imaginaţi-vă Genova distrusă, din care oamenii încearcă să scape, să plece cu autobuzul cu maşina, încercând să ajungă într-un loc în siguranţă. Şi de la Kiev, de la capitala noastră puternică. Pentru noi, Kievul este la fel de important cum este pentru voi Roma”, a mai spus Zelenski în discursul susținut, marți, în parlamentul italian.

Ucraina a opus o rezistență „eroică” invaziei rusești, a declarat premierul italian, Mario Draghi, după discursul liderului ucrainean.

Războiul dus la graniţa cu România ridică problema poluării

Articolul precedentSecretarul general al ONU: “Omenirea se îndreaptă, cu ochii închişi, spre o catastrofă climatică”
Articolul următorSIIJ – Desființarea de formă a acesteia, criticată de Comisia de la Veneția