Sursa foto: ePitesti.ro

Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui „fond fiduciar” pentru susținerea Ucrainei. Fondul va fi utilizat pentru reconstrucţia ţării după războiul declanşat de Rusia.

„În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere”, indică documentul. Documentul nu include detalii privitoare la modul de constituire şi funcţionare a fondului.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un summit de două zile, ocazie cu care vor discuta despre consecinţele războiului din Ucraina.

„Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice”, se precizează în proiectul cu concluzii al summitului european.

Potrivit proiectului, este solicitată şi organizarea unei „conferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina”.

Cum va fi utilizat fondul

Iniţiativa a fost comunicată iniţial de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după ce a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Fondul ar contribui la furnizarea de servicii de bază şi ar răspunde nevoilor imediate ale cetăţenilor ucraineni şi ar oferi lichidităţi pentru susţinerea continuă a autorităţilor şi, pe termen mai lung, ar servi drept coloană vertebrală a reconstrucţiei Ucrainei, a precizat preşedintele Consiliului European.

Uniunea Europeană a alocat suma de 1,2 miliarde de euro pentru sprijinirea autorităţilor ucrainene în faţa atacurilor armatei ruse. De asemenea, Uniunea Europeană a alocat încă un miliard de euro pentru cumpărarea de arme destinate Ucrainei.Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că Alianţa va continua să acorde „sprijin semnificativ” Ucrainei din punct de vedere logistic, umanitar şi financiar. El a subliniat, întrebat fiind cum răspunde NATO la solicitarea de realizare a unei zone de protecţie aeriană, că pe teritoriul ucrainean nu pot fi implementate capabilităţi ale Alianţei, întrucât războiul riscă să escaladeze.

Stoltenberg a reafirmat că NATO nu se va implica în lupte, pentru ca războiul să nu escaladeze.

„Aliaţii sunt uniţi în chestiunea legată de cum să asigurăm sprijin Ucrainei. Miniştrii au reiterat mesajul privind importanţa sprijinului pentru Ucraina cu echipament avansat, sisteme de apărare aeriană, arme anti-tanc şi multe alte tipuri de sprijin, dar în Ucraina nu se pot implementa capabilităţi ale NATO, aceasta este poziţia aliaţilor NATO”, a spus el.

Bugetarii vor primi din nou tichete de vacanță

Articolul precedentBugetarii vor primi din nou tichete de vacanță
Articolul următorSenatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai a participat la audierea unor ambasadori