Scad prețurile la benzină și motorină!

Acciza la combustibil se va reduce temporar cu 50%

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu a anunțat că membrii Coaliției au aprobat scăderea temporară cu 50% a accizei la combustibil.

Ministrul de Finanțe a comunicat marți că partidele din coaliția de guvernare au aprobat această măsură, ceea ce ar urma să conducă la o scădere a prețului combustibilului la pompă cu peste un leu.

Valoarea accizelor reprezintă aproximativ 40% din prețul final al carburanților la pompă.

”Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi. Astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii. Fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.


Măsura ar urma să intre în vigoare după 1 aprilie, potrivit unor surse guvernamentale. În cadrul ședinței coaliției s-a mai discutat, de asemenea, şi despre posibilitatea introducerii unui plafon al adaosului comercial, pe tot lanţul de producţie, precum şi despre prelungirea actualei scheme de plafonare şi compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale după 1 aprilie.

Măsurile vor fi analizate şi la nivelul ministerelor de resort, pentru a se calcula impactul acestora asupra bugetului statului.

Ce masură a propus PSD

PSD a propus ca acciza să fie redusă la jumătate, ceea ce ar însemna o reducere de 1.2 lei a prețului litrului de combustibil la pompă.

„Am cerut ministrului de Finanţe o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componenta din preţ. A ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare un preţ deja ca efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie, pe o perioadă limitată, a înjumătăţirii accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, a declarat recent Marcel Ciolacu.

Liderul PNL, Florin Cîțu a afirmat că este de acord cu o reducere a accizei pentru carburanți, numai dacă estimările pozitive ale ministrului de Finanţe sunt reale. În caz contrar, liberalii consideră că Adrian Câciu ar trebui să demisioneze.

Scăderea la jumătate a accizei la carburanți va face ca România să încalce prevederile unei directive europene care stabileşte limite minime pentru accize, ceea ce înseamnă o posibilă confruntare cu Comisia Europeană sub forma unei proceduri de infringement.

Marcel Ciolacu: PSD va propune înjumătățirea accizei la carburanți pe o perioadă determinată

Articolul precedentNicolae Ciucă vrea investiții masive în domeniul energiei regenerabile
Articolul următorScandal sexual: Un profesor este acuzat că ar fi sărutat un elev de clasa a IX-a