Realitatea.Net

Vladimir Putin a decis să trimită forțele armate în Donețk și Lugansk pentru menținerea păcii după ce Consiliul de Securitate de la Kremlin a votat luni pentru recunoașterea independenței celor două regiuni, iar Putin a cerut Kievului oprirea imediată a conflictului cu separatiștii proruși.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a reacționat după anunțul făcut de Putin, precizând că vrea soluționarea diplomatică a conflictului cu Rusia, însă Ucraina „are dreptul la apărare individuală și colectivă.”

Șeful statului ucrainean a avut mai multe discuții cu președintele Biden și prim-ministrul Boris Johnson, precizând că frontierele Ucrainei rămân aceleași, în ciuda deciziei lui Putin.

Sancțiuni pentru Rusia după decizia Kremlinului

Alianța Nord-Altantică a intrat în ședință de urgență după recunoașterea independenți celor două regiuni separatiste, precizând că este o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”, scrie BBC.

De asemenea, Statele Unite au anunțat primele sancțiuni împotriva regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat pe o rețea de socializare, anunțând că recunoașterea independenței celor două regiuni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk.

„UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în solidaritate cu Ucraina”, a mai precizat președinta Comisiei Europene.

Totodată, Palatul  Elysée a precizat că președintele rus se află „într-un fel de derivă ideologică” și nu și-a respectat cuvântul dat față de Macron. De asemenea, potrivit președinției franceze, Rusia se va confrunta cu sancțiuni severe care vor viza entități ruse, cât și persoane fizice.

„Lista este în curs de elaborare, vom viza un anumit număr de activităţi situate în Donbas şi direct legate de interesele ruse şi le vom adapta la evoluţia situaţiei”, au precizat reprezentanții președinției franceze.

Președintele american a transmis un mesaj clar Ucrainei, precizând că Statele Unite intenționează să impună sancțiuni și că va „răspunde rapid și decisiv, în acord cu aliații și partenerii săi” la orice tip de agresiune venită din partea Rusiei.

Președintele american Joe Biden a avut apeluri cu președintele Franței Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Macron și ultima încercare de a evita o invazie rusească. Discuții cu Putin și Zelenski

Articolul precedentMarcel Ciolacu își laudă miniștrii: „Să mă ierte Dumnezeu, sunt mai performanţi miniştrii PSD, asta este! Nu trebuie să ne supărăm!”
Articolul următorMAE, avertisment pentru românii din Ucraina: „Pericol major – părăsiți imediat zona sau țara!”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.